Сърцето – най-скъпото, което има човек

Сърцето – най-скъпото, което има човек! Със сърцето си ние опознаваме света, обичаме, радваме се на живота.

И защо именно към сърцето често се отнасяме без необходимото внимание и грижи, замисляме се за своето бъдеще едва когато се появят сериозни проблеми. Може би защото тези проблеми към днешния ден са приели мащаби на епидемия: смъртността при заболявания на сърдечно-съдовата система заема първо място. Сърцето се явява основен орган на сърдечно-съдовата система на нашият организъм. То е разделено на лява и дясна част, всяка от които на свой ред се състои от камера и предсърдие. Подобно на помпа, сърцето изтласква в аортите и артериите. Непосредствено на изхода на сърцето аортата има диаметър 3 см, по-нататък излизат магистрални съдове и се делят подобно на корените на дърво на по-малки съдове – капиляри. Такава „транспортна мрежа“ представлява нашата сърдечно-съдова система. Непрестанно движещата се по нейните съдове кръв доставя на клетките кислород и хранителни вещества, а чрез к ръвта идваща от тъканите, постъпват продукти на обммяната на клетките – въглероден двуокис. Затова по вените кръвта се връща в дясното предсърдие, а от тук постъпва в дясната камера. При нейното съкръщаване, кръвта преминава в белодробната артерия. Преминавайки през белия дроб се освобождава от въглеродния двуокис и се насища с кислород. От белият дроб по белодробната вена, обогатената с кислород кръв постъпва в лявото предсърдие, а от тук в лявата камера, при чието съкращение преминава в аортата. И така кръгът се затвори. Съществуват два кръга на кръвообращгение – големият – осъществява кръвмообращението в целия организъм, а малкият отговаря за циркулацията на кръвта в белия дроб.

Сърцето не престава да се труди в течение на целия ни живот. Ако ние извършваме тежък физически труд или бягаме, то работи два пъти по-бързо от обичайното. Нормално сърцето бие със скорост 60-72 уд/мин. Средно само за едно денонощие през сърцето преминават от 13 до 25 хиляди литра кръв – не е ли удивителна тази негова работоспособност!

Сърцето се явява основен орган на сърдечно-съдовата система на нашият организъм. То е разделено на лява и дясна част, всяка от които на свой ред се състои от камера и предсърдие. Подобно на помпа, сърцето изтласква в аортите и артериите. Непосредствено на изхода на сърцето аортата има диаметър 3 см, по-нататък излизат магистрални съдове и се делят подобно на корените на дърво на по-малки съдове – капиляри. Такава „транспортна мрежа“ представлява нашата сърдечно-съдова система. Непрестанно движещата се по нейните съдове кръв доставя на клетките кислород и хранителни вещества, а чрез к ръвта идваща от тъканите, постъпват продукти на обммяната на клетките – въглероден двуокис. Затова по вените кръвта се връща в дясното предсърдие, а от тук постъпва в дясната камера. При нейното съкръщаване, кръвта преминава в белодробната артерия. Преминавайки през белия дроб се освобождава от въглеродния двуокис и се насища с кислород. От белият дроб по белодробната вена, обогатената с кислород кръв постъпва в лявото предсърдие, а от тук в лявата камера, при чието съкращение преминава в аортата. И така кръгът се затвори. Съществуват два кръга на кръвообращгение – големият – осъществява кръвмообращението в целия организъм, а малкият отговаря за циркулацията на кръвта в белия дроб.

Сърцето не престава да се труди в течение на целия ни живот. Ако ние извършваме тежък физически труд или бягаме, то работи два пъти по-бързо от обичайното. Нормално сърцето бие със скорост 60-72 уд/мин. Средно само за едно денонощие през сърцето преминават от 13 до 25 хиляди литра кръв – не е ли удивителна тази негова работоспособност! И честно казано, ние не само не се удивляваме, но и не проявяваме никаква грижа за сърцето до този момент, до който то не ни „разтревожи“. И само когато се появявт първите симптоми на саболяване на сърдечно-съдовата система, такива като учестено сърцебиене, болка в областта на сърцето, чести световъртежи, които се явяват „верни спътници“ на нарушение на дейността на кръвообращението, ние си спомняме, че в организма си имаме велик труженик – сърце, което е уморено и моли за помощ. А лечмението на болното сърцето – това винаги е сложен и дълъг процес. Именно затова голямо значение придобива профэилактиката на сърдечно-съдовите заболявания. Учените са доказцали, че сърчето на здравия човек може да работи нормално до 90-100 години. Това е в случай, че не му се пречи. Ако ние започнем да помагаме на своето сърце, то 120-140 години не е предел за него. За това на първо място е необподимо да знаете всичко за факторите на риска – тези „непривични“ условия на работа, които ние, възможно е дори без да осъзнаваме, всеки ден след ден създаваме за сърцето.

Към тях се отнасят напр. Високото ниво в организма на „лошия“ холестерин (липопротеини с ниска плътност). Това вещество участва във формирането на атеросклеротичните плани по вътрешните стени на съдовете, което в крайна сметка довежда до стеснение на техния просвет, нарушение на процеса на кръвообръщение и увеличение на натоварването на сърцето. В резултат то започва да получава по-малко кръв, а значи и по-малко хранителни вещества, което често довежда до непоправмими последствия. Артериална хипертония – тоав еоще един факто на риск от развитие на заболяване на сърдечно-съдовата система, в часто към инсулт. Тя е опасна за това, защото повечето ховра с високо налягане може до определен момент и да не подозират за това. И като правило при хората страдащи от хипертония се наблюдава повишено ниво на холестерина в кръвта.

Към опасните фактори се отнася и излишното тегло. То повишава риска от възникване на заболявания на сърцето не само защото го протоварва, слагайки върху него допълнително натоварване, но и защото това увалечава предразположеността към захарен диабет, който също допринасяа определно за развититето на сърдечно-съдовата патология.

Като главно условия за ефективната профилакти на сърдечно-съдови заболявани се явява правилно балансираното хранене – учените потвърждавату че пътя към здравото сърце „минава през стомаха“. Повече от това, те са доказали, че около 50% от смъртността при сърдечно-съдовите заболявани е резултат от неправилно хранене. За това, да разберете по-добре връзката между храненето и заболяването сърцето е необходимо подробно да се разкаже относно механизма на въздействие на витамините и минеравните вещества на различните фактори на риска.

Към настоящия момент се появяват все нови и нови свителства за това, че прост, но надежден пример, предупреждаващ за развититето на сърдечно-съдови заболявани се явява диета съдържаща достатъчно количество витамини притежващи антиоксидантна активност – А, С и Е. Те възпрепятства окислението на „вредния“ холестерин, а следователно и предоствратява образуването на атеросклеротични плаки по стените на артериийте. Всички изброени витамини защищават нашият организъм от свободните радикали – високо агресивмни частици,които попадат в организма от окръжаващата среда или се образуват в него в резултат от окислителни процеси, предизвикващи опасни изменеия и способствуващи за стареенето на клетките. Сега, когато вие четете това предложение, във вашият организъм вече има образувани хиляди свободни радикали, които успоредно с всичко останало, повреждат стените на съдове и сърцето. Съчетанието на витамини А,С и Е – това е идеално оръжие, способно да неутрализира тези частици, преди те да могат да нанесат вреда на клетките. При това нашият организъм ежедневно изпитва последиците от това натрупване и допълнителният прием на дневна доза витамини – това е най-лекият път да подкретите себе си с необходимите антиоксиданти. Това е особено важно аако вие регулярно се подлаганте на въздействиет он афактори, способстващи образуването на свободните радикали . Ултравилетово излъчване, въздух съдържащ цигарен дим и замърсен с вредни газове, водопроводна вода и др.

Редица изследвания в последно време потвърдиха, че витамин В9 (фолиева киселина) също служи като отлично средство за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Като пример – английските кардилоози са доказали, че увеличението на дневната доза фолиева киселина на осемдесет милиграма, намалява общата вероятност от заболяване на сърцето със 16%, а шансовете за възникване на инсулт- с 25%. Положителното влияние на този витамин е свързано с негавата способност да понижва нивото на аминокиленита – хемоцистеин, високи концетрации на която довеждат до развитие на атеросклероза.

Към микроелементите, които подпомагат борбата със сърдечно-съдовите заболяванания се отнася и селена. Още през 1979г. учените открили, че е възможно да се предотвратят при пациенти сериозни проблеми със сърцето, ако обезпечите допълните постъпване в техният организъм на селен. Било отбелязано, че райони с понижено съдържание на микроелементи в почвата, като правило се характеризира по-голямо разпространеиние српед населението на сърдечно-съдови заболявания.След като това било отбелязано, научни изследвания потвърдили ролята на селена като ефективен антиоксидант, помагащ на витамините А,С и Е да защищават организма от редица заболявания, а нашите тъкани от разрушаващото действие на свободните радикали и токсини. Освен това, селене помагща за подобряване на емоционалното състояние, препатства възникването на депресия, а също така повишава защитните сили на имунната система и увеличава продължителността на живота.

Достатъчното съдържание на цинк в храната, влизащ в състава на много ферменти, в това число и притежаващ антиоксидантна активност, също се явява задължително условие за нормалната сърдечна дейност. Не трябва да се забравя за това, че да се получат изброените витамини и микроелементи даже от много добре балансирано дневно меню, практически е невъзможно. Затова безкрайно необходимо е да ги приемате допълнително, за да може съдържанието им в нашият организъм да достигне това ниво, при което да се прояви тяхното защитно действие. И помнете, че мерките на профилактика взети сега, още дълго ще Ви носят голяма полза и бъдещето ще ви награди за това „усилие“ с дълъг и щастлив живот.

Добре дошли

Приятно четене и разглеждане,и всеки да намери нещо полезно за себе си.