Кръвното налягане

Когато сме напрегнати – кръвното налягане се повишава. Така ще бъде всеки път , затова от борбата с думата хипертония никой няма да избяга. Колкото повече се НАПРЯГАМЕ – толкова повече се повишава кръвното налягане. Умствено или физически - не е важно. Тонусът на съдовете се управлява от хормоните и нервите, а в днешно време натоварването върху тях е доста голямо. Съвета е просткупите си апрат за измерване на кръвното налягане, и когато ви е лошо – заедно с температурата измерете и кръвно налягане...Ще ви бъде интересно да узнаете налягане че 140 мм. е горната граница на НОРМАТА до 40год, след това на всеки 10 год. прибавяме по 10 мм. – и за 50 год – НОРМАТА е 150 мм., за 60 год – НОРМАТА е 160, за 70 год - НОРМАТА - 170.... А вие мислехте че,при всички кръвното е 120 на 80 ???... хипертония и налягане , оказва се че, за всяка въздраст – има свой цифри.

Само не бързайте да пиете таблетки за "кръвно"

КАК СИ ПРЕДСТАВЯТЕ БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА СИ ?


Хранителните изисквания на организма варират с възрастта. С израстването на детето нуждите на тялото му се променят, дори само като функция от увеличаването на размерите му и на изразходваната енергия, Съвременните родители мислят все повече за здравето на децата си и често задачата да им осигуряват истински пълноценно хранене ги затруднява. Мръсната околна среда, лесният достъп до различни видове непълноценна храна и забързаният ни начин на живот са фактори, които допълнително затрудняват грижовния родител.
Множество изследвания и наблюдения през последните 50 години доказват драматичния спад в качеството на храната, приемана от нашите деца. Според проучване на Британския медицински изследователски институт, проведено през декември 1999 г., днес децата ни приемат до два пъти повече захар от преди, в диетата им има далеч по-малко хранителни влакна, витамини и минерали. Национално изследване върху качеството на приеманата храна от деца между 4 и 18 години, публикувано през юни 2000 г. показва, че тази възрастова група изяжда по-малко от половината от препоръчителните порции плодове и зеленчуци дневно. Всяко пето от изследваните деца не яде никакви плодове. Най-широко разпространени са храни като бял хляб, снакс, чипс, бисквити, картофи и шоколадови изделия. Най-консумираните напитки са газираните безалкохолни, чието количество при по-малките деца достига до 1,5 литра седмично.
Над 70% от диетата на децата ни се състои от подобни храни, което означава, че те се хранят изключително непълноценно. Диетата им съдържа твърде високи нива на наситени мазнини, захар, сол, кофеин (от безалкохолните напитки) и консерванти. Неизбежно е това да има последствия.

КАК СИ ПРЕДСТАВЯТЕ СВОЕТО БЪДЕЩЕ ?



Помислете за своето бъдеще. Как си го представяте? Какво Ви очаква? Постоянният стрес, нервното пренапрежение и заседналият начин на живот, безсънните нощи, неправилното хранене – всичко това подкопава здравето на хиляди хора по света. Съвременната цивилизация освободи човека от много проблеми, свързани с тежкия физически труд, инфекциозните и вирусните заболявания, но едновременно с това му донесе и цял букет от друг вид заболявания.

Днес населението от икономически развитите страни страда именно от хронични заболявания: захарен диабет и други ендокринни нарушения, заболявания на дихателните пътища, сърдечно-съдови заболявания, рак, имунни нарушения. Учените предсказват увеличаване на раковите заболявания и изменение в генетичния фонд. Защо? Защото човешкото здраве се намира в пряка зависимост от екологичната обстановка, а тя се влошава не с години, а с дни! По данни на Световната здравна организация, само некачествената питейна вода предизвиква най-малко 80% от всички заболявания на Земята. Вредните отпадъци от промишленото производство, нитратите, пестицидите, токсините, методично унищожават единствената възможност за спасение – живата природа.
Екологичната криза, обаче, е само един от факторите, които бавно, но сигурно водят към катастрофа. Хората дълбоко преживяват постоянните неуредици, като към вредното въздействие на околната среда се прибавят различни психични разстройства и заболявания на нервната система, които предизвикват нарушения в различните органи, независимо от техните функции. Вгледайте се внимателно в хората, които всекидневно срещате по улиците, в метрото, в трамвая, на работното място. Те изглеждат нещастни. Измъчват ги различни заболявания, обременени са от куп проблеми, изпитват чувство за безизходица.
Те са недоволни от себе си, приятелите ги дразнят, роднините ги разстройват. Те се страхуват да помислят за утрешния ден.

А Вие?

Всеки ден слушате за въоръжени сблъсъци, политически конфликти, икономически кризи. Страшната статистика съобщава за ръст на престъпността, поява на нови вируси, за които няма лекарства, за наркомания, за детска смъртност и нищета. Не Ви ли плаши всичко това? Чувството за безизходица и безразличието към всичко, трайно се настаниха в живота на много от нас. Няма човек, който е способен да издържи, ако в продължение на години е заставен да се занимава с една и съща скучна работа. Рано или късно неговата нервна система ще “сдаде багажа” и ... Днес почти 90% от населението не работи по своята специалност. Уморявате ли се и Вие от своята работа? Дава ли Ви тя възможност да разгърнете докрай своите способности? Скучно ли Ви е? Никога не забравяйте, че този безценен дар – животът, не трябва да се прахосва! Повечето от хората около нас живеят машинално, ден за ден, без да си спомнят за миналото и без да помислят за бъдещето.

Именно това е главната причина за всички наши проблеми нещастия, тъй като човек без цели е лишен и от минало, и от бъдеще. В неговия черно-бял живот няма нито радост, нито успехи, а животът му е безсмислено хаотично движение, където всичко зависи от случайното стечение на обстоятелствата, от настроението на околните, от волята на началниците и дори от промените във времето. Такъв човек е скучен, безинтересен, вечно недоволен от всички и най-вече от самия себе си. Той няма приятели и любими занимания, няма мечти.
Той никога няма да постигне нещо, защото никога не се е и опитвал да промени нещо. Сигурни ли сте, че желаете и Вашият живот да бъде такъв?

Починалите лекари не лъжат




Много ми е приятно да се срещна днес с Вас. Аз израснах във ферма в западната част на графство Сент-Луис. През 50-те години ние започнахме да развъждаме крави за месо. Ако сте запознат с развъждането на домашни животни, то сигурно знаете, че единственият начин да се спечелят пари в селското стопанство – това е да отгледате свой фураж. В мелницата за нас смилаха царевица, боб и сено, добавяйки и множество витамини и минерали. Така ние приготвяхме храна за животните. След 6 месеца вече можехме да предложим тези крави на пазара. Ние ги подбирахме и оставяхме най-добрите за себе си. И кое е интересното, правейки това за кравите, ние самите не приемахме никакви витамини и минерали, а бяхме млади и искахме да доживеем сто години без никакви болести и неразположения. Това много ме вълнуваше и аз попитах баща си: “Татко, кажи ми защо не правиш за нас същото, което правиш за тези крави? ” Тогава той ми подари една мъдра мисъл: “Помълчи,момче, ти си длъжен да цениш това, че ежедневно ядеш, пресни продукти от фермата. Надявам се , че разбираш това?” Аз, разбира се, не продължих да досаждам, защото не исках да се лиша от обяд или вечеря. След това постъпих в селскостопанско училище и получавайки научна степен, станах специалист по животновъдство, полски култури и почвознание. След това заминах за две години в Африка. Там ми се отдаде да осъществя своята детска мечта – да работя с Маур Паркинс. Много от Вас го помнят от книгите му. Това е велик човек. След две години получих телеграма с покана да работя в зоопарка в Сент-Луис. Националният институт на здравето отдели за зоопарка издръжка в размер на 78 млн.$, а на тях им беше нужен ветеринар, който да прави аутопсии на животни, умрели не само в този зоопарк, а и в зоопарка в Брукуолдс, Чикаго, Ню Йорк и т.н. В моите задължения влизаха не само аутопсиите на животните, починали от естествена смърт, но и да откравам и наблюдавам тези, които са свръх чувствителни към замърсената околна среда, защото в началото на 60-те години никой нищо не знаеше за екологичните проблеми и катастрофи. И така, изследвайки причините за смъртта на хора и животни, аз проведох 17 500 аутопсии и ето до какво заключение стигнах:
Всяко животно и човек, умрели от естествена смърт – умират от непълноценно хранене, т.е. дефицит на хранителни вещества.

Резултатите от химическите и биохимическите анализи показват с документална точност, че естествената смърт настъпва от неправилно хранене. Това така ме порази, че аз се върнах към историята с кравите. Написах 75 статии и трудове, 8 учебника заедно с други автори и самостоятелно – 1 книга. Тя се продаваше за 140$ на студенти – медици. Печатаха ме в 1 700 вестника и списания, участвах в телевизионни предавания и къде ли не.
Но тогава, през 60-те години, моите трудове относно храненето малко вълнуваха някого. Какво ми оставаше да направя? Наложи се да се върна към учението и да стана лекар, а това ми позволи да използвам тези знания за храненето, които получих във ветеринарното училище. Не е чудно, но това проработи. Прекарах 15 години в Торкмунд, щата Орегон, занимавайки се с обикновена лекарска практика. А сега искам да споделя своите знания и изводи, получени за тези 10-12 години. И ако Вие отнесете от тук едва 10% от това, което ще чуете, Вие ще се предпазите от много неприятности, страдания, ще спестите много пари и ще удължите с много години своя живот.
Вие няма да постигнете това, т.е. да получите тези допълнителни години живот, да достигнете своя генетичен потенциал така, без някакви усилия от ваша страна.
Сега искам да кажа главното: Генетичният потенциал на продължителност на живот е
120-140 години!
В наше време можем да преброим едва 5 народности, чиито представители доживяват до 120-140 години - на изток, в Тибет и в Западен Китай. Тези хора са описани още през 1964 г. от Джемс Хилтън, който е написал книгата “Загубен хоризонт”.
Най-старият човек, съгласно описаните там данни, въпреки че допускам, че има някакво преувеличение, бил доктор Ли от Китай, роден в Тибет, когато бил на 150 години, получил от императорското китайско правителство особен сертификат, който потвърждавал, че той действително е на 150 години, а се е родил през 1677 година , когато навършил 200 години, той получил втора грамота. Документ свидетелства, че той е умрял на 256 години. През 1933 г., когато умрял, за него е написано в “Ню Йорк Таймс”, “Лондон Таймс”, където всичко е достатъчно добре потвърдено с документи. Може би е бил на 200 години, а не на 256.
В Източен Пакистан е живяла група хора, които са наричани ”богази”.Тези хора са известни като дълголетници. Те са живели по 120-140 години. В бившия Съветски съюз грузинците, употребяващи киселомлечни продукти, живеят до 120 години.
Арменци, абхазци, азербейджанци, доживяват прекрасно запазени до 120-140 години.
През 1973 г.в януарския брой на “Нешиннъл Джиографик” беше поместена специална статия за хора, които са доживели до 100 и повече години. Тези материали са придружени с прекрасни илюстрации с които се слави това списание. Запомнил съм три от многото фотографии. На едната има жена на 136 години. Тя седи в кресло, пуши кубинска пура, пие водка и взема участие във вечеринка. Тя прекрасно се весели, без да е прикована на легло в старчески дом, без да е нужно да отделя по 2 000 $ от сметката си. Тя се наслаждаваше на живот за своите 136 години.
На друга фотография бяха снимани две съпружески двойки, празнуващи 100 и 115-годишнини от своите сватби.
На третата фотография беше мъж, сърбащ чай в планините на Армения, слушащ малък транзистор. Според записаното в неговия акт за раждане – рождената му дата, кръщелното, записите, дадени от неговите деца, той е на 167 години. По това време той беше най-стария човек на Планетата.
В западното полукълбо индианците “волкобанди ” и знаменитите жители на Еквадор, живеещи в Андите в Южно Перу, се славят със своето дълголетие, а също така и известни племена в Титикака и Мачу Пикчу. Представителите на най-старото племе край Титиката живеят 120 години. Американката Маргарет Пич от щата Вирджиния е в книгата на рекордите на Гинес като най-старата американка, която е умряла на 115 години от недостатъчно хранене. По-точно тя умряла от усложнеия след падане. Кой от Вас ще каже от какво е починала? Правилно, от остеохондроза. Жената умряла от дефицит на калции в организма. Тя не е имала сърдечно-съдова недостатъчност, рак, диабет. Тя починала 3 седмици след падането, тъй като в оргтанизма й не достигал калции. Дъщеря й казала нещо много интересно, че преди смъртта си Маргарет Пич е имала желание за сладко. Това заболяване е извество под името “Пайк”. Ще говорим за него по-късно. Но обикновено, ако много се увличате по шоколад или сладки, това означава, че във Вашият организъм не достигат хром и ванадии.
В една от страните на третия свят – Нигерия, вождът на племето Баус умрял на 126 г. На погребението една от жените му се похвалила, че когато мъжът й умрял всички зъби били негови, а това е признак, че и другите му органи са изпълнявали функциите си както трябва.
Сега малко наука :
През м. Ноемри 1993 г. в Аризона бил проведен интересен експеримент. Три двойки прекарали в изолация 3 години. Като се хранели със здравословна храна, която сами отглеждали, дишали пречистен въздух и пиели незамърсена вода. Когато излезли, ги изследвали лекари-геронтолози от Калифорнииския университет в Лос Анжелис. Всички данни от анализите на кръвта и другите жизнено важни показатели на организма били заложени в компютър на университета в Лос Анжелис. Прогнозата на компютъра била следната: Ако продължават да живеят на такъв режим, то те могат да доживеят до 165 години. И това доказва за пореден път, че е напълно възможно да се доживее до 120-140 години.
Средната продължителност на живота на американците е 75,5 години, а продължителността на живот на магистъра или на лекаря – 58 години. Така че, ако искате да си извоювате от живота 20 статистически години, не постъпвайте в медицинско училище.
Има две основни неща, които сте длъжни да направите, ако искате да попаднете в числото на дълголетните. Ако наистина искате да доживеето до 100-140 години, запомнете най-важното:
Първо: трябва да избягвате опасностите, да се стъпвате на мини, тоест да избягвате безсмислените и безпричинни опасности. Разбира се, ако играете руска рулетка, пушите, пиете, бягате по средата на скоростната лента в час пик, Вие едва ли ще доживеете до 120 години. Всичко това звучи забавно, но не можете да си представите, че хиляди хора умират затова, че правят подобни глупости. Искам да си помислите за това. С други думи, ако имате възможност да предотвратите болест, особено неизлечима, Вие сте длъжни обезателно да се възползвате.
Второ: Вие сте длъжни да правите само това, което Ви носи полза. Необходими са Ви 90 хранителни добавки: 60 минерала, 16 витамина, 12 основни аминокиселини и протеиносъдържащи белтъци и 3 основни мастни киселини. Всичко 90 добавки към ежедневната диета- иначе ще развиете заболявания, свързани с техния дефицит.
Сега за това пишат във вестниците, говорят по радиото и телевизията. За това се знае, тъй като се интересуват от здраве, дълголетие и хранителни добавки. Лекарите постоянно говорят с нас за това, но не защото към това ги принуждава медицинската професия. Не мислете, че медиците молят вестникарите да пишат за това, не. Това произлиза от факта, че тази информация помага за по-доброто разпространение на вестниците.
Моята любима статия се появи в списани Таймс от 06.04.92 г., ако не сте я чели, настоятелно Ви препоръчвам да си я намерите от всяка училищна или публична библиотека. Направете няколко фотокопия и ги залепете на вратата на хладилника, в банята и т. н.. Това е всеобхватна статия, в която се говори, че витамините са в състояние да победят рака, сърдечно-съдовите заболявания и разрушителното действие на стареенето. На 6-те поучителни страници на тази статия има всичко на всичко една отрицателна мисъл, казана от доктор, на който автора на статията задава въпрос: “Какво мислите за витамините и минералите като хранителни добавки към нашето хранене?” И ето какво отговаря този доктор: “Поглъщането на витамините не носи полза”- смята Виктор Хубин, професор по медицина в Ню Йоркското медицинско училище Маутсинай. “Всички витамини като допълнение, само правят нашата урина по-скъпа.” Ако преведем тези думи на достъпен език, то се получава, че ние уринираме долари. Когато приемаме витамини и минерали, т.е. напразно харчим долари за витамини и минерали. Именно това е искал да каже. И след това е публикувано, значи има нещо в това. Но ето какво ми се иска да кажа в тази връзка: след като проведох 17 500 аутопсии – на 14 501 животни от целия свят и на 3 000 души, и понеже винаги съм искал да бъда здрав, да имам деца, внуци и правнуци, аз смятам, че:
Когато не инвестирате в самите себе си минерали и витамини, Вие инвестирате в благосъстоянието на докторите от медицината.
Аз твърдо вярвам в това, че именно ние помагаме за забогатяването на лекарите. За периода между 1776 г. и Втората световна война САЩ са похарчили около 8 млрд. $ за здравеопазване и научни изследвания в областта на здравеопазването. Сега за това се харчат 1,2 трилиона $ годишно и това все още не е достатъчно. А на всеки му се иска медицината да бъде безплатна.
И аз ще Ви кажа, че ако използуваме за селското стопанство, и по-точно за животновъдството, медицинката система от човешки тип, то котлетите, които ядем, ще поскъпнат на 275$ за 0,5 кг. А ако се възползвате от селскостопанската система, която ние прилагаме в животновъдството, осигуряването на пет членно семейство ще струва 10$ на месец, така че можете да избирате.
Аз съм убеден, че помагайки на лекарите да забогатеят с помощта на застраховките и държавните субсидии, то те също са ни длъжни с нещо. А те са длъжни поне да ни изпращат информационни писма с резултатите от най-новите медицински изследвания. Кой от седящите тук е получавал подобна информация от своя лекар? Никой? Итересно, нали? Но аз имам голямо количество информация, която можете да получите. Искам да я споделя с Вас.
Първо: язва на стомаха. Кой от Вас е чувал, че причината за язвата на стомаха е стресът. Вече 50 години ние ветеринарите знаем, че язвата при свинете се получава от бактерии. Не можем даси позволим скъпа операция на стомаха на свинята, а и да можехме, то вашата свинска пържола ще Ви излезе много скъпа.
Ние разбрахме,че съществува минерал, който се нарича бизмар, с чиято помощ можем да предотвратим и излекуваме язва на стомаха при свинете, без никаква хирургична намеса. Така и направихме и лечението ни излезе примерно 5$ на свиня. Лечение с помощта на бизмар, други минерали и тетрациклин. Националните институти едва през февруари 1994 г. дадоха изявление, че язвата на стомаха е предизвикана от бактериии, а не от стрес и може да бъде излекувана.
Сега националните институти използват именно думата “излекуване” – без намеци. Те казват:
“ Излекувана по метода, съчетаващ минерали, бизмар и тетрациклин”. Тези, които не знаят какво е това бизмар, трябва само да влязат в обикновен хранителен магазин или аптеката и да купят за 2 долара бутилка със съдържание в розов цвят. То се нарича пептобизъм.
И така, приемайки гореспоменатия минерал, може да се излекува язва. И отново трябва да направите избор: да се излекувате за 5$ или да позволите да Ви режат. Изборът е Ваш. По-нататък, каква е втората причина за смъртността на американците?
Да - това ужасно заболяване – рак.
През септември 1933 година в Националния институт по онкология към Бостанското медицинско училище, след наблюдение на раково болни, беше направено изявление, че е открита противоракова диета. Изводите бяха направени, въз основа на изследвания, проведени в Китай. За тях бе избрана китайската провинция Хинай, тъй като там беше регистрирано най-високо ниво на ракови заболявания.
В течение на 5 години на изследвания се подложиха 29 000 души. Даваха им се витамини и минерали, надвишаващи два пъти нормите, препоръчвани от американците, т.е. ако препоръчителната дневна доза Vit C е 60 мг., то болните получаваха 120 мг.
Алън Пол, човек, който е удостоен с две Нобелови награди, казваше, че ако искате да предотвратите раковите заболявания с помощта на Vit C, трябва да приемате по 10 000 мг. от него за деня. И ето резултата: Лекарите, които в захлас спориха с него, вече се намират на оня свят /вечна им памет/, а Алън Пол е жив и здрав. Той е на 94 г., работи по 14 часа на ден, седем дни в седмицата, живее в ранчо в Калифорния и преподава в Калифорнийския универнитет в Сан Франциско.
Вие сами трябва да направите своя избор: да послушате съветите на умрелите лекари или да се придържате към съветите на д-р Пол.
И така напълно нормално е да се приема Vit C – двойна доза, Vit A – двойна доза. Нищо
лошо няма да се случи. Не по-малко важно е да се приема цинк, рибофлавин, молибден и т.н. Но една група вещества са особено полезни. В нея влизат три компонента: Vit E, бетакаротин и селен. Тези три компонента се приемат в двойна доза за деня. Ако при това Вие извлечете само 50 % полза, вече сте добре. При пациенти, получаващи Vit E, бетакаротин и селен в течение на 5 години, смъртността при всички случаи е намаляла на 9%, т.е. 10 от всеки 100 болни, обречени да умрат, са оживели. А при раково болните, обречени на смърт, които са приемали тези три компонента, от 100 – 13 са оживели.
В провинция Хинай преобладаше рак на стомаха и хранопровода. От тези болни, които участвуваха в експеримента, оцеляха 21%, т.е. 21 човека от 100.
И в този случай Вашият лекуващ лекар трябваше да Ви изпрати информация. Ако той не е поискал да поеме своята отговорност, то трябваше да Ви информира, за да направите сами своя избор. Ето защо такова отношение към пациентите ми се струва смешно, а от друга страна е още едно потвърждение за тяхното равнодушие.
По-нататък: артрит .
От септември 1993 г. в медицинското училище в Харвард и бостънската болница се проведе лечение с кокоши протеини на болни с подути стави в резултат на артрита. Бяха избрани болни, чието състояние не се подобряваше от медикаментозно лечение. На тези болни поставяха инжекции с аспирин, мезотриксит, преднизолон, кортизон и различни методи на физиотерапия. Единственото което оставаше беше хирургична намеса за смяна на ставите. Тогава аз казах: “Слушайте, тези хора са страдали толкова много, че ако се съгласят да страдат още деветдесет дни, всичко три месеца, аз ще проведа малък експеримент.” Съгласиха се 29 доброволци. Тези 29 човека при които бяха изчерпани всички възможности на медицината, а подобрение така и не бе настъпило, се подложиха на следното лечение: всяка сутрин им даваха чаена лъжичка с връх с раздробени кокоши хрущяли, разредени в портокалов сок. Всички пациенти се намираха под наблюдение на медицинското училище в Харвард. И след 10 дни всички болезнени възпаления и усещания изчезнаха, след 30 дни те можеха да си позволят някои неща, а след 3 месеца функциите на ставите напълно се възстановиха.
А сега ще Ви разсмея. Смешната част е свързана с доктора, който провеждаше тези изследвания в Харвард. Той обяви кокошия хрущял за лекарство, защото ако това помага да се излекува болест, значи може да се нарече лекарство и да се дава с рецепта. И с невъоръжено око се вижда как мозъкът му започна трескаво да смята : “... 300 $ капсулата, всички 25 пациенти ...” и т.н.
Е, ако това не Ви харесва може да отидете в аптеката и да си купите ноксиджелон. Жените много добре познават това лекарство. То се приема за укрепване на ноктите и косата. В него основният компенент е говеждия хрущял, който на свой ред се явява добро укрепващо средство за Вашите хрущяли и кости. Ноксиджелон е приготвен от говежди хрущял и сухожилия и ако приемате по 0,5 чаена лъжичка от него с портокалов сок, с колоидни минерали, то следващия път ,когато дойда тук, ще се качите на сцената и ще започнете да ме целувате и прегръщате, ако си спомните за артрита.
Кой от Вас някога е чувал за болестта на Алцхаймер (загуба на паметта). Сега за нея знаят всички, но когато аз бях малко момче, болестта на Алцхаймер просто не съществуваше. Сега това е един от най-разпространените недъзи, поразяващ един от всеки двама души, достигнали 70 годишна възраст. Достатъчно плашещи данни. А как да се определи и излекува болестта на Алцхаймер в ранен стадии при животните? Представете си какви загуби биха понесли фермерите, ако свинята-майка не помни защо е отишла до хранилката. За това с този проблем в животновъдството започнахме да се занимаваме преди 50 години. Правехме това с помощта на големи дози витамин Е. Вие трябваше да получите писмо от Вашия лекар през юли 1992 г., защото сериозното, научно-изследователско училище към Калифорнийския университет Сан Диего през 92 година публикува изявление, че витамин Е забавя загубата на паметта при болестта на Алцхаймер. И тук те са изостанали от ветеринарната медицина 50 години.
Именно за това за Вас е по-добре да ходите на ветеринар.
Сега ми кажете кой от Вас е изпитвал неприятностите, свързани с камъни в бъбреците? Да, ето виждам няколко ръце. Добре. Кажете от какво най-вече Ви препоръчва да се пазите в храненето си доктора? От калция, и никакви млечни продукти, никакви продукти съдържащи калции. Защото съществуваше увереност, че “калцият в бъбреците” се появява от калция, съдържащ се в продуктите, които Вие употребявате за храна? Всъщност калцият в бъбреците се появява от Вашите собствени кости. Когато имате дефицит на калция, тогава се образуват камъни в бъбреците. От хиляда години ние знаем, че да се предотврати образуването на камъни в бъбреците при домашните животни, трябва да им се дава повече калии, магнезии и бор. Но биковете, овните, млекодайните животни имат такава анатомия, че когато се разболеят от тази болест, те просто умират. Когато при нас се появят камъни в бъбреците , от болка ни се иска да умрем. Ние знаем как да предотвратим това заболяване. Вие трябваше да получите писмо от Вашият доктор още 1993 г. и в него е трябвало да се каже, че калцият намалява риска от камъни в бъбреците. Бяха изучени около 40 000 пациента, разделени на пет категории. В групата получаваща най-голямо количество калции никой нямаше камъни в бъбреците. Помните ли, говорих Ви, че лекарите доживяват до 58 г., а ние с Вас до 79,5 г. И така групата професионалисти, които Ви казват как да живеете и Ви уверяват, че не трябва да употребявате сол, кофеин, да не ядете краве масло, а маргарин, да не правите всякакви глупости, умират на 58 г., в същото време когато хората на 120-140 г. поставят късче каменна сол в чашата с чай, изпивайки 40 чашки на ден, т.е. употребяват 40 парченца сол на ден, готвят с краве масло, вместо с маргарин и живеят до 120 г. Така че на кого ще повярвате, на този, който живее 120 години или на този, който доживява до 58 години? Изборът е Ваш.
При това аз много уважавам някои от тях. Сред тях е доктор Стюарт Картред. Той е на 58 г. и е семеен лекар. Занимава се с проблемите на аневризмата. Това е отчитане на слабите артерии, което води до загуба на еластичността на тъканите.
През 1957 г. ние разбрахме, че причината на аневризма е дефицит на мед в организма. Тогава ние работехме над проект, като наблюдавахме 200 000 пуйки. Давахме им специална дажба, в която бяха включени 90 хранителни вещества и в първите 13 седмици точно половината пуйки умряха от аневризъм, увеличавайки двойно количеството на медта при храненето, фермерите отгледаха 500 000 пуйки и нито една от тях не умря в резултат на аневризъм. Този експеримент беше проведен върху мишки, кучета, свине и не зная върху какви още животни. Ние достигнахме до извода, че именно дефицита на мед е причина за заболяването.
Ранното побеляване е първият признак, че имате липса на мед в организма. Кожата се набръчква, защото е нарушена еластичността на тъканите, появаяват се кръгове под очите, линии по лицето и приличате на изсушена слива. Освен това съществува и друг проблем - варикозно разширени вени, тъй като е нарушена елестичността на тъканите. Цялото Ви тяло провисва - ръцете, гърдите, корема, бузите и вие трябва да прибягвате до пластична операция отивайки при козметолога. Действително по-практично и безопасно е да приемете колоидни минерали.
Сега ще Ви запозная с друг лекар – Мартин Картър. Той почин на 57 г. Имаше степен на лекар в Харвардската медицинска школа, докторска степен по медицина в Йейл. Когато му направиха аутопсия се установи ,че причината за смъртта му е аневризъм на аортата. Това беше заключението на лекар от болницата при университета “Рокфелер”. Така че от какво умря доктора – от дефицит на мед. И той имаше “евтина урина”. А ето и друг пример: Достатъчно известна адвокатка от Детройт – Елен Джойс – почина на 44 години. Тя посещаваше един от най-модните спортни клубове, тъй като знаете, че всички жени искат да имат стоманени кости при минимални разходи. Нейната смърт също е причинена от аневризъм. Според резултата от аутопсията, симптомите приличаха на парализа или кръвоизлив. Причината за това също е дефицит на мед. Тя също имаше “евтина урина”.
Някой от Вас чувал ли е за човек на име Стюард Бъркър? Автор на пет нашумели книги за здравето, диетата, храненето, получил степен магистър по медицина в медицинската школа Тора - един от най-добрите медицинкси авторитети в Бостън.
Неговите книги включват диети за отслабване. Той самият е починал на 40 г., а написа тези книги за 20-годишни и по-млади. Бихте ли искали да последвате примера на този човек? Той почина на 40 години от кардиомиопатия, причината за което е дефицит на селен. Някои фермери просто отиват в магазин, в който се продават фуражи и купуват селен в ампули или таблетки за животните си, за да предотвратят това заболяване. Доктор Стюард Бъркър, мъжът, който написа пет книги за хранителни продукти, умря на 40 годишна възраст от дефицит на селен в своята храна. Той също имаше “евтина урина”. Повярвайте Вие също можете да избегнете кардиомиопатията само за 10 цента на ден и ако не знаете това Вие просто сте пълни глупаци. Какви сте Вие, че не приемате селен за 10 цента на ден, за да спасите собствения си живот?
Много от Вас познават тази жена – Гейл Кларк. На 47 г. тя беше главен кардиолог на графство в Сент Луис и познайте от какво умря. Тя почина от кардиомиопатичен пристъп. Вие вероятно не веднъж сте виждали как кравите, които интензивно губят голямо количество калции с млякото си, вземат камъни, кости, стараят се да сдъвчат други предмети, чакъл, мушама за покриви. Точно това се нарича паника. Добрият фермер ще допълни дажбата им с минерали или те могат да изядат целия обор.
Малък съвет: Погледнете ръцете и лицето си. Ако виждате розови петна това е доказателство за начален дефицит на селен. При откриване започнете да приемате колоиден селен в продължение на 6 месеца. Всичко ще изчезне. Само за половин година ще успеете да върнете процеса на зад. Ако тези петна изчезнат от вън, те ще изчезнат и от вътрешните органи, мозъка, сърцето, черния дроб, бъбреците.
А кой от Вас има високо съдържание на захар в кръвта си? Например 10% . Вероятно сте виждали деца, които твърде активно се нахвърлят върху захарта. Дефицитът на хром и ванадии води до повишено съдържание на захар в кръвта. Ако не обърнете внимание, ще се развие на всички известното заболяване диабет. Що се отнася до дефицита на калии в организма, то се появява в такова разпространено явление като плешивост при мъжете и при много от присъстващите тук се наблюдава дефицит на калии. Ако не попълним този дефицит се развива глухота. По-нататък следва дефицит на бор в организма. Жените трябва да познават и уважават бора. Той помага да се запази в организма приетия калции, предпазвайки ги от остеопороза. Борът подпомага изработването на естроген, а при мъжете на тестостерон. Ако не приемате достатъчно бор, Вие жените много ще страдате по време на менопаузата, изпитвайки всички неприятни за този период усещания. А при мъжете? При недестостиг на тестостерон ще им дойде нанагорно. Застрашени са от преждевременна импотентност. Първи признак за дефицит на цинк в организма е когато Вие изгубите обоняние и вкус, когато не Ви харесва храната, приговена от жена Ви и се оплаквате, че не усещате вкуса й.”Как? Аз цял ден съм прекарала в кухнята, за да ти приготвя вкусен обяд, а ти даже не ме похвали!” “Интересно, аз влязох в кухнята и нищо не усетих.” Това е дефицит на цинк. При експериментите върху лабораторни животни стана ясно, че около 7 минерала удвояват продължителността на техния живот. Помните ли, аз Ви казах, че са ни необходими 90 елемента на хранене: 60 минерала, 16 витамина, 12 аминокиселини и 3 мастни аминокиселини.
На нас много ни провървя. Растенията са способни да произвеждат необходимите ни аминокиселини, витамини и мастни аминокиселини. Това е по силите на растенията и ние следва да ползваме в храненето си 15-20 растителни компонента на ден, в правилно съчетание, за да получим тези необходими 90 елемента на хранене.
Теоретиично това е възможно, но не се прави от повечето американци. Средният американец смята, че ако е изял малко картофи във вид на чипс е получил дневната си зеленчукова дажба. Към това трябва да се подхожда правилно. И така, независимо от това, че теоретично е възможно, на практика малко от нас получават необходимото количество витмини, аминокиселини, мастни киселини, в необходимото съотношение към своето хранене. И затова, ако Ви е скъп живота, тъй както на мен моя, на моите деца и внуци, Вие трябва да се погрижите сами да приемете достатъчно количество витамини аминокиселини, мастни киселини. В противен случай Ви гарантирам, че ако не го правите, то е невъзможно да доживеете до 120-140 години.
Друга история. Това са минералите. С тях е свързана просто трагична история, защото растенията вече не съдържат минерали от никакъв вид. Тях ги няма вече в почвата, няма ги в растенията. Ние Ви приготвихме копие от документа на Сената на САЩ, документ 2.64 от втората сесия на 74-ия Конгрес. В него се казва, че “съдържанието на минерали в почвата на нашите ферми е съвсем изтощено и затова получавания от нивите добив, независимо дали е от зърнени култури, зеленчуци, плодове, ядки, не съдържа минерали. Хората, употребяващи тези продукти, автоматично заболяват от болести, свързани с дефицит на минерали и единственият начин да се предотвратят и да се излекуват е да се ползват към храната минерални добавки”. Така се казва в документа, подписан от Конгреса на САЩ през 1936 г.
Дали ситуацията сега се е изменила към по-добро? Не, не е по-добра. За съжаление е още
по-лоша. Причината е в това, че фермерите торят почвата само с натрий, фосфор и калий. Три компонента в различни съчетания и съотношения. И никой не може да задължи фермера да добавя в почвата още 60 минерала, защото от тях не зависи количеството на добива. Затова всеки път, събирайки добива, тоест растенията, изсмукващи минерали, много фунтове на всеки декар, по този начин сами лишават почвата от същите тези минерали. Ако Вие връщате обратно 3 минерала, а вземата 60, то ситуацията прилича на разплащателния Ви влог в банката, когато Вие всеки месец внасяте 3 долара, а теглите 60 долара. Можете да си представите какво ще стане с Вашите чекове. Разбира се, те могат да станат недействителни.
Аз мога да Ви кажа, че моето и Вашето здраве също е на границата на катастрофата, защото в нашата почва вече няма минерали и затова ние с Вас, заедно всички и всеки поотделно носим пълна отговорност за своето здраве и съзнателното допълнително ползване на минерали.
Често ме питат: “А какво правеха хората преди 1000 години, независимо, че не са имали торове, са живели дълго? И какво мислите за египтяните, китайците и индийците?”
Те са живели около големите реки Нил, Гангт, Жълтата река в Китай, които почти всяка година се разливат и наводняват всичко наоколо. И всеки път по време на наводненията познайте какво се случва! Водата пренася тиня и планински пясък от планини на разстояние 1000 мили. И хората са се молели на всички богове , благодарейки за наводнението.
Ние се молим да не се случват. А наводненията обогатяват почвата с наноси, тиня и минерали, като по този начин обогатяват и добива от зърнените култури. Крал Филип, бащата на Александър Велики, се оженил за 12 годишно момиче, кралицата на Египет – Клеопатра. Тя няма нищо общо с Елизабет Тейлър, сьс скъпо струващите козметика и тоалети. Тя е била плоскогърдо, хилаво създание, неотличаващо се със сексапил. Защо кралят се оженил за нея? Защото в нейните владения са се намирали най-добрите ниви със зърнени култури. На всички е било ясно, че по-добри зърнени храни от египетските не могат да се намерят на друго място, а гигантската армия начело с Алексардър Велики се готвела да завоюва целия свят. Било е необходимо великолепно брашно за войниците, за да могат да маршируват 20 часа , да се бият 6 часа и да побеждават. Ако те са използвали зърнени храни от изтощена на минерали почва, не биха издържали и 20 минути, а по-скоро биха почнали да викат:”Мамо, вземи ме от тук!”
Те са знаели, че Египет е най-доброто място за доставка на зърнени култуи. Наводненията са снабдявали почвата с истинските минерали и затова всички световни култури, дали на света великото изкуство и технологии, произхождат от тези места. Те са притежавали голям умствен потенциал, точно затова, защото храната, която са употребявали, е била богата на минерали.
Ето какво ще направя сега.Ще взема няколко минерала. Два от всички, за да имате представа, а това се отнася за всички минерали без изключение. Да вземем най-разпространения минерал – калции.
Дефицитът на калции е причина за приблизително 147 различни заболявания. Понякога са наречени на имената на хора, например Билсполуп – когато едната страна на Вашето лице се изкриви. Това не е паралич. Това е просто пареза на лицевия нерв. Това състояние е предизвикано от дефицит на калции в организма.
Остеопороза – това заболяване заема 10-то място като причина за смъртта сред възрастното население. Много скъпо струваща болест. Операцията за замяна на шийката на бедрото или тазобеднената става струва 35 000 $ ! Ако не дай си боже – на двете бедра, то са 70 000$ . Би било добре ако не платите нищо и имате застраховка. Маргарет Пич от Редфорд, щата Вирджиния, починала на 115 години, ако си спомняте е умряла от усложнения след падане.
Доколкото ми е известно при животните не се среща остеопороза. Ако Вие имате например стадо от 100 крави и не се роди нито едно теленце, което да покрие всички текущи разходи, това Ви безспокои, тъй като се налага да плащате за ремонт на оградата и т.н.. Вие нямате теленце, което да продадете и да получите пари в брой за покриване на разходите. Звъните на ветеринаря и питате – “Какво става? Не трябва ли да се отърва от тези крави?” Ветеринарят идва, преглежда кравите и казва, че проблемът не е във Вашите крави. “Проблемът е ясен. Бикът има остеопороза и с неговите тазобедрени стави му е трудно да общува с кравите”. За да се предотврати това опасно заболяване е необходимо да се дава калции за 10 цента на ден на новороденото теленце и то никога няма да има остеопороза.
За профилактиката на пародонтозата и възпалението на венците зъболекарите пародонтолози Ви съветват да почистите зъбите си след всяко хранене и да употребявате флос.( конец) Като ветеринар ми се налагаше да се сблъсквам със стотици и хиляди животинки - мишки, плъхове, зайци, кучета, овце, свине, коне, лъвове, тигри, мечки. Те не страдат от заболявания на венците и не използват флос. Понякога имат неприятен дъх, но здрави венци. Причината да не срещаме заболявания на венците в животновъдството е, че няма дефицит на калции.
По-нататък – проблема артрит. Ако си спомняте, вече говорихме за кокошият хрущял и желатина. 85% от артритите са предизвикани от остеопороза на ставните окончания на костите. Съществува обикновен артрит, остеоартрит, лумбаго, ревматизъм и всички те са в следствие на остеопороза на ставните окончания на костите.
По-нататък- артериална хипертония. Хипертония- това е повишено кръвно налягане. Първото, което ще Ви препоръча лекарят, е да намалите съдържанието на сол в храната си. Всички го знаят, след като постоянно са ни го набивали в главите. Но да си спомним кравите. Първото, което фермерът добавя в храната на домашните животни е парче сол. Нито един фермер не може да бъде икономически жизненоспособен, ако не добавя на животните парче сол. Той просто ще умре при вида на сметките при ветеринаря, направо ще откачи. И на нас ни предлагат да повярваме, че на нас не ни е нужна сол. Че на нас ни стига толкова количество сол, което получаваме с хляба и салатата. И на това не вярвайте. Представяте ли си, че лекар, който е доживял 58 години, Ви казва “ Не яжте сол, не употребявайте краве масло, а тези, които са доживяли до 120 години са яли краве масло и сол.” Направете Вашия избор.
В контролна група от 5 000 човека с повишено кръвно налягане, увеличих два пъти дневното потребление на калции. След 6 седмици прекратих експеримента, защото при 85 % от тази група, кръвното налягане се нормализира само от удвояването на приема на калции. Когато тези пациенти, лекуващи се при лекар, се появиха на контролен преглед, лекарят ги попита “ Какво сте приемали, че Вашето кръвно налягане се е нормализирало?” “Аз участвувах в експеримент и приемах двойна доза калции”- отговорил пациента.
Следващият проблем – схващания. Вие се събуждате посред нощ и не можете да мръднете крака си. Всички сме го изпитвали. Обикновено това е дефицит на калции в организма.
По нататък следва – постменструален синдром, емоционално-физическо състояние, което наричаме истерикоектомия.В Калифорнийският институт в Сан Диего беше предложено да удвоим дневната доза калции и при 85 % емоционалните и физическите симптоми като че ли никога не ги е имало.
И последно – болки в кръста. 85 % от американците страдат от болки в кръста, незвисимо от това дали работят на компютър, разтоварват камиони или карат автобуси. Това е голяма американска трагедия. В действителност болките в кръста са остеопороза на гръбнака, независимо от това дали има проблем с дисковете между прешлените или не. Ако диска няма за какво да се държи, прешленът се смалява, защото се руши, особено ако имате дефицит на мед.
Последното, за което искам да говоря с вас, е диабета. Този проблем е известен на всеки. Това е третата по ред причина за смъртта между възрастното население на САЩ. Тази болест причинява сериозни усложнения- слепота, нарушения в бъбречната дейност и в различна степен сърдечно- съдови заболявания. На свой ред се явява причина за смъртността между американците. Ако имате диабет, средната продължителност на Вашия живот е по-ниска отколкото при тези, които нямат диабет. През 1957 г. ние ветеринарите научихме, че диабетът може да се предотврати и излекува с помощта на минерали. Тези данни бяха публикувани в официално списание, представящо науката в националните институти по здраве, където беше написано: “диабетът може да се предотврати и излекува с помощта на хром и ванадий.” Само ванадият, съгласно данни от университета във Ванкувър и медицинска школа Бритиш колумбиум, е в състояние да замени инсулина при възрастни диабетици. Разбира се, те не могат да спрат веднага своя инсулин. За много хора този процес продължава от четири до пет месеца. Това е постоянен процес, в течение на който трябва да се приема адекватно количество хром и ванадий. Аз със собствените си очи видях как това работи върху стотици и стотици пациенти.
Би било добре, ако можех да Ви убедя само да приемате минерали, а не да разчитате, че те ще влязат в организма Ви от хранителните продукти. Още повече, че това зависи от съдържанието, опаковано в кутии, пакети, бутилки. Съществуват три типа минерали, на които трябва да обърнете внимание.
Първи тип- метални минерали. Това са минерали, които основно се добиват от каменни породи. Те се усвояват само 8 до 12 %. А когато станете на 25- 40 години тяхната усвояемост пада на 3- 5%. Много лошо, ако приемете нещо от рода на калций-лакта, защото той се явява обикновен металически минерал. Да предположим, че този калций-лакта е в таблетки по 1000 мг. Много хора, приемайки по 2 таблетки на ден казват: “Д-ре, аз приемах много калций. Слушах предаване по радиото за артрита и приемах по 2 000 мг калций на ден, но това не облекчи моя артрит, а стана по-зле.” Питам: “А какъв калций точно приемахте?”Отговарят: ”Калции-лакта”. Ето в това е и Вашата грешка, защото едва 250 мг. от този калции се явява метален калции, а оставащите 750 мг. са лактоза и млечна захар. Ако приемем че Вашият организъм усвоява едва 10% от цялото количество, а 10% от 250 мг. , представляват 25 мг., то приемайки 2 таблетки, Вие приемате не 2 000 мг., а 50 мг. Така се получава, че за да получите необходимото Ви количество калции, трябва да приемате 90 такива таблетки на ден, т.е. по 30 с всяко хранене. И не забравяйте за останалите 59 минерала.
През 60-те години в селското стопанство започнаха да ползват калайдет минерали. Тези минерали
са метални минерали с аминокиселини, протеини или ензими, които обвиват металния атом. Тази форма на минералите увеличава усвояването им на 40%. Точно затова хранителната промишленост се нахвърли върху тази идея.
Третата форма на минералите се нарича колоидни минерали. Те имат най-висока усвояемост. Именно усвояването най-много ни вълнува. Колоидните минерали се усвояват 98%, което е 2,5 пъти повече, отколкото килайдните минерали и 10 пъти повече, отколкото металните. Колоидните минерали могат да бъдат само в течен вид и на много дребни частици, 7 000 пъти по-малки от червеното кръвно телце – еритроцита. Всяка частица на минерала е заредена положително. Образува се електромагнитно поле, което концентрира тези минерали около стените на червата. Това Ви дава 98% усвояване.
Растенията играят много интересна роля при образуването на колоидни минерали. В тъканите си те преобразуват металните минерали в колоидни. Като употребяваме тези растения, ние ги натрупваме в организма си и ги използваме. Но тъй като в нашата почва няма метални минерали, нашите добиви нямат в състава си достатъчно количество минерали.
Всички дълголетници живеят във високопланински села, на височина от 2 500 до 4 000 метра над морското равнище. Те имат по-малко от 5 см. валежи в годината, въобще не вали дъжд и сняг. Това са много сухи области. По какъв начин получават вода за пиене и напояване? От топенето на планинските снегове. Водата, която изтича от тези ледници, не е толкова чиста и прозрачна като водата от гейзерите. Но ако вдигнем чашата и погледнем през нея, то водата е жълто-бяла или бяло-синкава. Тя съдържа 60 до 72 минерали. Жителите на Титикака и жителите на Тибет наричат тази вода мляко от лед. Тя не само се пие, при което се получава 8-12% усвояване на минерали, но много по-важно е , че с тази вода се полива земята година след година, добив след добив, поколение след поколение, в продълоение на 2 500-5 000 години. Те нямат диабет, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, артрит, остеопорози, рак, катаракта, глаукома, няма вродени дефекти при децата, няма затвори, няма наркомани, няма данъци, няма лекари и живеят 120-140 години без болести.
Как мислите, колко са важни тези колоидни минерали?
Всеки път, когато Вие пропускате да вземете минералите си за деня, Вие съкращавате
живота си с няколко часа или с няколко дни.
Помислете върху това и бъдете здрави!

За симптомите възникващи при подобряване на храненето


Д-р Стенли Бас

Ако ме запитате, коя област от храненето е най-малко разбираема, то веднага бих отговорил – неумението правилно да разбираме и да интерпретираме симптомите и измененията, които съпътстват прехода към по-разумна и правилна програма за хранене.

Какво имаме предвид под по-правилна програма за хранене? На първо място да си изясним какво означава да въведем в храненето си продукти с високи качества. Например, човек заменя свинското с говеждо. В този случай смятаме, че говеждото е за предпочитане, заради по-лесното усвояване от организма, по-ниското съдържание на мазнини и т.н. На свой ред, пилешкото се предпочита пред говеждото по същите причини. Фасулът, лещата, грахта в съчетание с други зеленчуци са още по-богати на хранителни вещества, необходими за възстановяване на здравето.

При изкачването си по скалата на качеството на продуктите, ние включваме в режима си на хранене, богати на протеини храна, която може да се употребява без топлинна обработка – напр. кашкавал, приготвен от сурово мляко без сол. След това идват орехите и семената, които могат да се ядат в натурален вид /сурови и несолени/. Изводите са, че колкото продуктите, които ядем са по-близо до своето естествено състояние или колкото по-малко са били подложени на топлинна обработка, толкова е по-високо тяхното качество. При тези условия, практически се съхраняват всички ферменти, аминокиселини, минерали, витамини, въглехидрати а също така „жизнена сила”. Тази „жизнена сила” на свой ред, помага за възстановяване на здравите тъкани.

Тази квалификация на качеството, която приехме при анализа на протеиносъдържащите продукти се отнася и за въглеводородите /нишесте и захаросъдържащи продукти/, мазнините и продуктите богати на минерали. Качеството на програмата за хранене се повиша, за сметка на изключване на токсичните за организма продукти, като чай, кафе, шоколад, тютюн, сол и пипер.

Какво отношение има качеството на продуктите, относно възстановяването на здравето? Ето в какво: колкото е по-високо качеството на храната, която ядем, толкова по-скоро ще се избавим от болестите, доколкото сме способни правилно да смелим и усвоим тази храна. Към това е необходимо да прибавим знания за:

а/ Правилно съчетаване на продуктите.

б/ Правилна последователност при приемане на различни видове продукти, а именно най-лесно усвояемата трябва да бъде изядена първа, по-трудно усвояемата – на второ място, и най-концентрираната – последна.

в/ Нужното количство продукти от всеки вид, което трябва да бъде изяждано при всяко ядене.

г/ Правилно време за ядене (когато възниква чувство за глад, а не по разписание).

Какво ще произлезе, ако човек последва тези правила и рязко подобри качеството на използваните продукти? Ще започне да стават чудесни неща както с организма, така и с личността на човека. Удивителен разум е присъщ на всяка клетка на тялото и тази мъдрост на организма започва да действа незабавно.

Съществува такова правило: Когато качеството на храната постъпваща в нашия организъм става с все по-високо качество от тъканите, от които се състои тялото, то организмът започва да изхвърля материали от по-ниско качество и прави място на по-съвършения материал, което позволява да се строят нови, по-здрави тъкани. Това правило се нарича план за еволюция в природата. Човешкият организъм е много претенциозен и винаги се стреми да стане по-съвършен, за да подобри здравето си. Организмът винаги се храни и винаги се стреми да произвежда здраве, стига да не му пречиме. Само при такова усъвършестване, ние действително ще престанем да се връщаме към стари и да създаваме нови болести. Самостоятелните опити за борба при простуди, трески, порязвани, отоци, рани и т.н. са безкрайна поредица от примери, за това как нашето тяло и организмът се стремят към здравето винаги – независимо от това, какво предприемаме, за да преустановим този процес.

Какви симптоми се наблюдават, когато първо започнем да изключваме продуктите с ниско качество и ги заменим с продукти от по-високо качество – по-живи, по-натурални отколкото продуктите с които сме свикнали? Когато внезапно спрем използването на токсични стимулатори като кафе, чай, шоколад или какао обикновенно се получава главоболие и намаляване на силите. Като това се получава в следствие на това, че организмът изхвърля токсини наричани кофеин или теобромин, които излизат от тъканите и се транспортират от кръвоносната система в разстояние на много жизнени цикъла на организма. Преди токсините да достигнат мястото, където ще бъдат окончателно унищожени, те през цялото време ще оказват раздразнително действие, предизвиквайки главоболие. Намаляването на силите произтича от по-ниската активност на сърцето – остатъчен ефект, настъпващ в следствие стимулирането на сърдечната дейност, при приемането на определени отравящи вещества наричани стимулатори. Учестеното сърцебиене (пулс) дава усещане за подем, а забавеното – чувство за депресия. Обикновено в разстояние на три дни, тези симптоми изчезват, а след това се чувстваме значително по-бодри, благодарение на това, че нашите сили се възстановяват.

За храната с ниско качество, са нужни повече усилия за приготвянето й – подправки, сол и др. съставки, които добавяме, за да я направим по-пикантна, отколкото по-натуралните, по-малко обработени продукти. Животинските продукти като месо, птици, риба и т.н. се явяват по-възбуждащи отколкото сиренето, орехите и плодовите протеини. Следователно, когато се откажем от животинските продукти се понижава сърдечната дейност, това е допълнителен ефект, който се приема от мозъка като релаксация или намаляване на енергията. Това намаляване на силите продължава около десет дни или малко повече. След това състоянието се подобрява, започва прилив на енергия и започва стреса. Сега да се върнем към симпотмите, които се появяват в процеса на пренастройване на организма.

Човекът, който в продължение на три до седем дни се е придържал към по-правилна диета, а след това е прекъснал, може да каже: „О, аз се чувствах по-добре когато се хранех по старому. Новата диета ме прави по-слаб”. Той греши, тъй като не е дал възможност на организма си да се пренастрои и да приключи първата фаза – възстановяването. Ако беше изчакал още малко, той щеше да се чувства много по-добре отколкот преди.

По време на тази начална фаза, продължаваща до десет дни, в много редки случаи до няколко седмици, жизнените сили които обикновенно се намират в периферията или във външните части на организма, като мускули, кожа, започват да проникват към вътрешните органи и пристъпват към реконструкция. Такова прехвърляне на всички сили към вътрешните органи и области, създават чувството за намаляване на енергията в мускулите, което се интерпретира от мозъка като слабост. Това просто е преориентиране на силите към по-важните вътрешни части. Тук просто е важно човек да намали разхода на енергия, повече да почива и да спи. Това е критичен момент и ако човек посегне към стимулатори от всякакъв вид, ще наруши и разстрои възстановителния план на организма. Много е важно да имаме търпение и вяра, малко да изчакаме и след известно време ще усетите сила, каквато никога не сте усещали преди началото на програмата. Успехът във връщането и подобряването на здравето зависи от правилното разбиране на тази точка. Трябва да се осъзнае, че организма използва основната си енергия за по-важната си вътрешна работа и не ги изразходва за външна работа, включително и за мускулни движения. Бъдете мъдри, приемете го като даденост и се отпуснете.

Според това как човек продължава да се придържа към подобрената диета и постоянно да повишава качеството на храната, започват да се появяват интересни симптоми. Организмът започва процес, наречен „възстановяване”. Клетъчният „разум” разсъждава приблизително така: „О! Вижте новопостъпващите материали! Чудесно е! Ние имаме възможност да се отървем от стария боклук и да си построим нов дом. Да започваме веднага! Да изхвърлим излишната жлъчка от черния дроб и жлъчният мехур и да я отпратим в червата за изхвърляне. Да изгоним шлаките от артериите, вените и капилярите. Много дълго бяха тук тези измислени зловония, газирани маси. Да се отървем от тях! Артритните отлагания в ставите искат почистване. Да изхвърлим вън дразнещите хранителни концентрати, аспирин, сънотворни, наркотици, заедно с всички натрупани мазнини, които толкова обременяват живота ни. Да започнем и да не спираме, докато не приведем организма си до прекрасно работно състояние!”

В началото може да има главоболие, може да възникне чувство за топлина или простуда, кожата може да се обрине, може по някое време червата да заработят по- вяло илиобратното – диария, може да се появи чувство на умора или слабост, неразположеност към движения, раздразнителност, противоречивост, депресия, често уриниране и т.н и т.н. Повечето хора смятат, че тези реакции са търпими и прояват самообладание тъй като подобренията, които са станали и които стават са все по- очевидни с всеки изминал ден. И това действа вдъхновяващо.

Симптомите ще се сменят в зависимост от материалите, които се изхвърлят, състоянието на органите, участващи в процеса на изхвърляне и количеството енергия, с която разполагате. Колкото повече почивате и спите, толкова по- слаби ще бъдат те и ще преминат по- бързо. Въобще не е лошо, че при вас се проявяват симптоми на прочистване. Дълбоко вникнете в това, че всеки организъм става по- млад и по- здрав всеки ден, колкото по- голямо количество шлаки се отървете, които шлаки през цялото време са ви носили болка и страдание и са били по- големи. Тези, при които най- силно са се проявявали симптоматичните реакции, и който ги е издържал до пълното им излекуване по този начин са избегнали много серизни болести, които миха се развили с времето ако не обръщаме внимание на навиците си в хранененто.

Не чакайте, за да отидете по- нагоре в скалата на качеството т.е. подобрявайки своята диета вие ще се чувствате по- добре от ден на ден, докато не достигнете съвършенството. Работата на организма е циклична по природа и здравето се развива на серии, постоянно намаляващи цикли. Например, вие сте преминали на по- добра диета и засега се чувствате много по- добре, но след време се проявява симптом: в течение на два дни може да ви се повръща и да имате разтройство с мног гадна миризма. Но след ден ще се почувствате по- добре и скоро отново всичко ще бъде добре. След това ако внезапно се простудите и почувствате, че ви тресе, че губите апетит, след два- три дни ( при положение, че не приемате таблетки или нищо такова) вие внезапно ще се оправите и ще се почувствате толкова добре, колкот не сте се чувствали от години. Да предположим, че се чувствате така около два месеца, а после се появи сърбеж или обрив. Не предприемайте нищо срещу това. Обривите могат да се усилят и така ще бъде около десетина дни, а после ще изчезнат. Ще откриете, че вашият хепатит е изчезнал, а вашият имунитет е станал по- силен.

И така, през цялото време всяка реакция ще бъде по- слаба от предишнаа тъй като организмът ще бъде все по-чист. Циклите ще бъдат все по- картки като продължителност и след тях ще следват все по- дълги периоди на добро самочувствие и това ще продължава дотогава, докато ваше здраве не стигне високо ниво. Сега вие сте относително свободни от болести и ще се изпълвате все повече с радост.

Пълноценният живот и чувството за щастие идват от изключителното самочувствие. Вашите мисли се освобождават, чувствата стават ясни и дълбоки и вие се изпълвате с радост. Ще започнете да обичате света, Вселената и всичко в нея. Това е естественото състоянието на ума- щастие, радост от пребиваването ни в света, това може да бъде постигнато като спазваме законите на природата. Ние сме длъжни да се научим да ядем обикновени, чисти и естествени продукти, приготвени и комбинирани по подходящ начин, а нашият организъм на свой ред изхвърля всичко вредно, което сме натрупали по-рано. Никъде принципа за опрощаване на греховете не е по-очевиден както тук, в нашите собствени тела- като се отказваме от нашите вредни, разрушаващи навици в храненето ( замърсяшащи храма на душата). Бог ( или природата, или както ви харесва) ни дава шанс за нов щастлив живот. В организма трябва да започне пълно „ покаяние” – чрез изчистваща диета и естествени продукти. Със собствените си очи ежедневно ще наблюдавате, които ще ви поразят с изумяващата мъдрост на ставащото. Тайнството на организма, действията на природата, жизнените сили, работещи в природата, са далеч от границите, които нашите умове са готови да разберат. Всеки велик физик или учен, живял някога в света, се е прекланял пред чудесата на природата.

Добре дошли

Приятно четене и разглеждане,и всеки да намери нещо полезно за себе си.