Клинически изпитания на класическата линия БАД Vision

Цел и задачи на изследването

В ДУ НИИ по хранене към РАМН в течение на7 години се проведе комплексно изучаване на ефективността на приемане на БАД към храната - "Антиокс+", "Детокс+", "Лайфпак Сеньор", "Нутримакс+", "Пакс+", "Свелтформ+", "Хромвитал+" - линия "Classic Hit" на Компания "Vision International People Group" в качеството си на компонент на комплексна диетотерапия при болни от сърдечно–съдови заболявания.

Целта на настоящото изследване се явява изучаване влиянието на БАД към храната "Антиокс+", "Детокс+", "Лайфпак Сеньор", "Нутримакс+", "Пакс+", "Свелтформ+", "Хромвитал+" върху функционалното състояние на нервната, сърдечно-съдовата, храносмилателната, пикочоотделителната, иммунната и антиоксидантната системи и оценка на ефективността при тяхното приемане в качеството на компоненти на комплексна диетотерапия при болни от исхемична болест на сърдцето, хипертонична болест.

Метод на изследване

Изследването е проведено по двойно сляп плацебо-контролируем метод. Под наблюдение са били 270 болни от ИБС, ХБ. В съответствие с програмата GCP е получено информирано съгласие от всеки пациент.

Пациентите са били разделени на 7 групи, в съответствие с количеството изследвани БАД: "Антиокс+", "Детокс+", "Лайфпак Сеньор", "Нутримакс+", "Пакс+", "Свелтформ+", "Хромвитал+". Всяка от 7-те групи на свой ред е била разделена на две презентативни групи:

Основна и група за сравнение (БАД "Антиокс+" и "Детокс+" имали обща група за сравнение, техните клинични изпитания се провеждали едновременно, това се отнася и към БАД "Свелтформ+" и "Хромвитал+").

В продължение на 4-седмичния период са изследвани 220 болни, страдащи от излишни килограми или затлъстяване, получавали са редуцирана по калорийност хипонатриева антиатерогенна диета Ар с енергийна стойност 1600 ккал, 50 болни с нормална телесна маса получавали антиатерогенна диета AI с енергийна стойност 2500 ккал.

Диета Ар на болните от основната група била обогатена с една от изследваните БАД към храната: "Антиокс+", "Детокс+", "Лайфпак Сеньор", "Нутримакс+", "Свелтформ+" или "Хромвитал+", диета AI - БАД към храната "Пакс+". Пациентите от групата за сравнение получавали диета Ар или AI и плацебо.


Обобщавайки получените резултатите, могат да се направят следните изводи:


1. Поносимостта към БАД е добра. При приема на БАД "Антиокс+", "Детокс+", "Лайфпак Сеньор", "Нутримакс+", "Пакс+", "Свелтформ+", "Хромвитал+" не са отбелязани диспептични разстройства, алергически реакции и други странични явления.

2. Приемът на БАД оказва меко успокояващо или меко тонизиращо действие и способства подобряването функционалното състояние на нервната система, което се проявява като поява при болните от ИБС и ХБ на психологически комфорт, бодрост, подобряване на общото самочувствие, сън, обостряне на паметта, вниманието, повишение на работоспособността и толерантност към физическо натоварване.

3. Приемането на БАД на фона на основна антиатерогенна диета способства увеличението на нейното хипотензивно действие и оказва благоприятно въздействие на клиничната картина на ИБС и ХБ, което се проявява като изчезване или изразено снижаване на честотата, интензивността и продължителността на главоболието, световъртежа, черните «мушички» пред очите, болки в сърдечната област, сърцебиене, намаление на дневната доза нитроглицерин и нитрати, а също така и намаление на дневната доза или изцяло премахване на хипотензивните средства.

4. Обогатяването на основната антиатерогенна диета с БАД способства за изразена положителна динамика на клинико-инструменталните показатели: намаляване степенна на изразена хипертрофия на миокарда и признаците на коронарната недостатъчност, нормализиране ритъма на сърдечната дейност (изчезване на синусовата тахи- и брадикардия,камерни и надкамерни екстрасистоли.

5. Приемът на БАД оказва благоприятно въздействие на клиничната картина на заболяванията на стомашно-чревния тракт и жлъчно-чернодробната система, което се проявява с изчезване на болката и дискомфорта в дясното подребрие и епигастриума, метеоризма и нормализация на дейността.

6. Приемът на БАД оказва противовъзпалително и диуретично действие,което способства за подобряване на функционалното състояние на пикочоотделителната система.

7. Приемът на БАД на фона на базисна антиатерогенна диета способства за проявата на изразена корекция на факторите на коронарния риск откъм липидна и белтъчна природа, което се проявява чрез повишение на нивото на мастния профил, снижаване нивото на триглицеридите, общия холестерин, коефициента на атерогенност, липопротеин (а), хомоцистеин, С-реактивния белтък и съотношението на аполипопротеидите.

8. Включването на БАД в базисната антиатерогенна диета оказва благоприятно действие на показателите на въглеводородния обмен, състоянието на хепатобилиарната система, хемостазата, способства за нормализиране нивото на глюкозата, общия билирубин, фибриноген, протромбиновия индекс, времето на фибринолизата.

9. Включването на БАД в базисната антиатерогенна диета увеличава нейното антиоксидантно действие, обезпечава понижаването на съдержанието на първични (ДК) и вторични (МДА) продукти на прекисното окисление на липидите и едновременно повишение на активността на системата за антиоксидантна защита - нейното ферментативно (катализа, супероксиддисмутаза, глутатионпероксидаза, глутатионредуктаза) и неферментативно (витамини А, Е, С) звена.

10. Приемането на БАД на фона на базисна антиатерогенна диета оказва имуномодулиращо действие, способства за нормализацията на активността на хуморалното звено на имунната система.

11. Обогатяването на базисната антиатерогенна диета с БАД подобрява параметрите на качеството на живота на болните от исхемична и хипертонична болест, което се изразява като повишаване нивото на физическото, психологическото и социалното функциониране.


Заключение

В такъв смисъл, БАД към храната "Антиокс+", "Детокс+", "Лайфпак Сеньор", "Нутримакс+", "Пакс+", "Свелтформ+", "Хромвитал+" от линията "Classic Hit" на Компания "Vision International People Group" притежават добра поносимост, увеличават хипотензивното, диуречното, хипогликемичното, хиполипидемичното и антиатерогенното действие на основната диета при болните от ИБС и ХБ. Cпособстват за изразено благоприятно влияние на клинико-инструменталните и биохимическите показатели, параметрите на качеството на живота.
Резултатите от проведените клинически изследвания свидетелстват за това, че БАД към храната "Антиокс+", "Детокс+", "Лайфпак Сеньор", "Нутримакс+", "Пакс+", "Свелтформ+", "Хромвитал+" способстват поддържането на функционалната активност на нервната, сърдечно-съдовата, храносмилателната, пикочоотделителната, имунната и антиоксидантната системи и могат да бъдат препоръчани в качеството на компоненти за диетотерапия при болни, а също така и в качеството си на общоукрепващи средства за подобряване качеството на живота и снижаване на риска от развитие на различни заболявания.

Добре дошли

Приятно четене и разглеждане,и всеки да намери нещо полезно за себе си.