ЧЕРВЕНОТО ВИНО


Червеното вино е полезно не само за сърцето, но и за главния мозък - считат американските учени 18.10.2006

ВАШИНГТОН, 18 октомври /Корр. ИТАР-ТАСС Андрей Суржански/.

Червеното вино е способно да предотвратява сериозни увреждания на главния мозък в случай на инсулт. А неговата умерена употреба - чаша на ден – може да се окаже нелошо профилактично средство. До този извод са стигнали специалистите от Университета Джонс Гопкинс и са обнародвали резултатите от своите изследвания. Естеството на проведения от тях експеримент се заключава в следното – в храната на група опитни мишки добавяли неголяма доза ресвератрол – един от съдържащите се в червеното вино полифеноли, който бил извлечен от обвивката и семките на червеното грозде. След това са им правени инжекции увреждащи техният главен мозък и постигали такъв ефект, както след инсулт при човека. Учените открили, че при животните, в чиято храна добавяли ресвератрол, мозъкът се оказал увреден значително по-малко (с 40%) , отколкото при тези, които не са получавали никакви добавки към храната.

"Уникалността на това изследване се състои в това, че на нас ни удаде до някаква степен да изявим особени качества на виното", способни да оказват благотворно въздействие на организма на човека, отбелязал по този повод един от авторите на откритието Силвейн Дор. - „Ние караме клетките да се съпротивляват, за да не допуснат радикално увреждане на мозъка". Ключовият елемент от терапията - ресвератрол – ерментация по време на приготвянето на виното.
В миналото се считало, напомнил Дор, че червеното вино в умерени количества е полезно за страдащите от сърдечни заболявания. " Сега ние показахме, че то оказва особен /положителен/ эфект по време на инсулта и в предшестващият го период - Това говори за факта, че винената профилактика може и да помога". При това, американските учени говорят за проведени допълнителни изследвания в тази област, за да може експериментът с мишките да получи надеждни потвърждения.

До сега изследванията в тази област до този момент, имаха достатъчно противоричев характер. И в средите на американските учени-медици няма пълно единство по въпроса за ползата на виното. Едни специалисти отблязват, че алкохола в умерени дози донася полза за здравето, а други – точно обратното. Някои наблюдения показват, че тези които на средна възраст ежедневно са употребявали не много голямо количество спиртни напитки, в напреднала възраст имат светъл ум и добра памет, за разлика от хората, които са злоупотребявали или напълно са се отказали от него. При това поддръжниците на "винената терапия" подчертаха изявените в древната напитка полезни вещества – така наречените антиоксиданти, които положително влияят на поцеса на кръвообръщението.

Не е ли удивително, че тези изследвания всеки път възторжено се посрещат от многочислените любители на "чашката". А последните открития, направени от специалистите на Университета Дж. Гопкинс, извън всякакво съмнение се явяват за много граждани сериозни допълнителни аргументи в семейните войни. И никакви предупреждения на учените-медици не могат да разколебаят тяхната увереност в ползата от виното. В тези случаи когато се срещат две научни школи, обикновенните граждани са склонни да се вслушват в препоръките на тези специалисти, които повече подхождат на тяхната гледна точка и техните навици.

Добре дошли

Приятно четене и разглеждане,и всеки да намери нещо полезно за себе си.