проф.Христо Мермерски - Българите не знаят, че ядат храни, които ги убиват…

Стомасите ни са като циганска торба, хвърляме в тях всичко, което видим на масата, твърди авторът на книга за лечебното хранене
Проф. Христо Мермерски е роден през 1934 година в село Ботево, Врачанско. Завършва Селскостопанската академия през 1962 г. Първата си докторантура е защитил в Москва. Специализирал е в Илинойския университет, САЩ, през 1980 г. Работил е като зам.-генерален директор на “Агропромкомплект”. Бил е зам.-министър на земеделието и съветник по биологичните науки, технологиите и селското стопанство в българското посолство във Вашингтон. Живял е 10 години в САЩ и е преподавал в американски университети, в Европа, Судан и Етиопия. Има издадени няколко книги, свързани със здравословното хранене, лечебните храни, народната медицина и здравето.- Проф. Мермерски, защо в книгата си “ Лечение и забавяне на стареенето чрез хранене с лечебни и противоракови храни” отделяте повече внимание на храните, които ни разболяват?
- Природата е най-добрият лечител, казва византийският природоизпитател Клавдий Гален. Тя лекува 66% от всички болести. А Хипократ казва, че храната трябва да бъде нашето лекарство. Миналата година излезе едно изследване на Световната здравна организация, което установило, че 70% от преждевременната смърт на хората е вследствие неправилен или престъпен начин на хранене…То ме предизвика да напиша тази книга. В изследването се посочват и етапите, през които човек преминава при преждевременна смърт. Най-напред той чувства тeжест в стомаха, след това се явяват киселините, после гастритът и язвата, дисбактериозата и накрая рак на стомаха. Не можеш да седнеш на масата и да опиташ всичко, което е сложено на нея, да го вкараш в стомаха си като в циганска торба.
- Как храната ни убива?
- Нека вземем луканка, саздърма или каквито и да са салами, които хората обичат да консумират. В тях има толкова много сол, че съдържанието й надвишава 5-10 пъти количеството, което е необходимо на организма. Солта има интересното качество да задържа натриевия катион, той задържа водата и цялата система заедно със сърцето се натоварват. Освен това, за да запазят свежестта и цвета на луканката и да не се разваля, й слагат нитрати. След известно време те преминават в нетрозамини, които са канцерогенни и опасни за черния дроб, за пикочния мехур и т.н.- Всички меса ли са опасни?
- Не, не. Тези, които са в прясно състояние, не са опасни. Каквито и преработени продукти да вземете – те са натъпкани със сол. Дори сирената, които иначе трябва да са полезни. Видяли ли сте какво предлагат на децата в училищните лавки – освен солети, които са пресолени, там има толкова вредни храни, направо отрови. Затова се смъкват годините на инфарктно болните. И на инсулта се понижават годините. При неправилно хранене получаваш гастрит и язва. При неправилно хранене получаваш подагра. Не случайно наричат подаграта царска болест, защото е болест на тези, които много ядат. При неправилно хранене получаваш и диабет. На база на него се увреждат бъбреците, черния дроб, сърцето.
- Има ли спасение - каквито храни се предлагат, такива ядем?
- Счупи черупката на един орех. Не може да не ти направи впечатление, че орехът прилича на мозъка на човека. Замисляла ли си се? И това не е случайно, защото след лимона и меда орехът е уникален с две неща. Първо той възстановява клетките на мозъка и второ - запазва паметта на човека. Затова аз препоръчвам на хората, даже на младите, да смелят 30-50 грама орехи, да прибавят хубав мед и се получава една великолепна питка.Не се осъзнава, че лечението чрез хранене не е мъчително. Дори може да ни доставя удоволствие. Няма продукт, с изключение на лютия, към който човек да изпитва отвращение както при лекарствата, при които се получават и вредни странични ефекти.
- Лютите чушки не са толкова неприятни. Направиха дори шоколад с люти чушки?
- Знаете ли, че в три чушлета се съдържа толкова витамин С, колкото в килограм лимони?
- Чувала съм, че лютите чушки помагат при белодробни заболявания?
- Даже един лекар казва: “Ако не можеш да ядеш люто, вземай го като лекарство.” То помага на хора, които страдат от емфизем на белите дробове, които имат проблеми с много храчки от дробовете, които ги задушават. Сигурно си виждала човек, който яде много люто, той почервенява, поти се. Освен това отделя много сокове.
- Да се върнем към вредните храни, които ни разболяват.
- Не мога да ти изброя тук всичките. Преди време един приятел ми се хвалeше как вземали с жена си парче сланина, посолена хубаво (защото сланината се осолява жестоко), слагали й малко пиперец и я изяждали. Това е ужасно. Сега отива в болница, защото има 90% запушване на артериите.Вредни са всички храни, които съдържат консерванти. Бозата, например. На времето бозата, която купувахме, сутринта е сладка, привечер става резливо-кисела. Това е защото в бозата има т. нар. дрожди на ферментация. Тя е уникална, защото в нея се образуват витамини В комплекс, образуват се минерални соли, редица вещества, които са изключително полезни. Преди половин година купих боза, която стоя дълго без да се промени, защото са й сложили жестоки консерванти, оцветители, стабилизатори.На времето проф. Беров реши да произвежда натурални сокове и даде такива в Института по хранително-вкусова промишленост да изследват техния биологичен, витаминен, минерален и всякакъв състав. Нали върху етикета им е написано „мултивитамини”.- И какво стана?
- Оказа се, че в тях няма нищо. Има само следи от витамини и минерални соли. Аз също бях потресен, защото дотогава пиех тези сокове. Те се правят от полуразвалени и развалени плодове. Взема се месестата им час . След това ги пастьоризират при висока температура, която унищожава всичко. Слагат им много захар, консерванти, оцветители. Слагат стабилизатори, защото иначе месестата им част е по-лека и ще изплува отгоре.
- Какви сокове да дават хората на децата си?
- Ще дават прясно изцедени плодове. Баща ми, селският даскал дедо Мико непрекъснато ми внушаваше правила от ценностната система на старите хора. Казваше ми: “Няма труд, който да не бъде възнаграден рано или късно.” Или “Запомни, сине, всяка крайност е лоша.” Аз не съм против човек да хапне малко тлъстичко. Но в същото време, трябва да балансира с храни с целулоза, която да намали холестерола. Знаеш ли каква е трагедията на българина? Че няма мярка. Сяда на вечеря, на банкет, на сватба и изяжда една салата от туршия (другата не е страшна) и я полива с ракия. После му слагат ордьовър със салами, саздърми, които са ужасни. После супа, второто ядене с вино. Хубаво е да се пие вино от грозде, но не повече от 400 грама дневно, а не 4 литра. Десерт, плодове и ако се сетят още нещо друго. И този стомах се чуди откъде да започне. Едно има алкална реакция, друго кисела, трето неутрална. И се получава тежестта, за която ти говорих, първия етап на преждевременната смърт. Инсултът, инфарктът, атеросклерозата са все болести главно на нерационалното хранене.
- А полезните храни или храните, които лекуват?
- На руския лекар Борис Толкин му направило впечатление, че в Азербайджан, където правят пелмени с мръсни престилки, мръсни ръце и при голяма жега, няма заболявания. Поинтересувал се и разбрал, че чесънът е причината. И за да се убеди, че е така, направил следния експеримент. Счукал чесън в една чаша. В друга сложил 80 болестотворни микроби и бактерии. Похлупил с капак и след 1 час под него не открил нито една бактерия. Каква е причината ли? В чесъна има летливи химически съединения, които са убили микробите.Той направил още един експеримент. Отново чаша с микроби сложил под орех и след 25 минути вътре нямало нищо. Под елха, под бор, под бряст, под ясен и т.н. - всъщност основното е, че там няма болестотворни микроби и организми. Никой не говори за тези неща.Вземи например соколечението. Освен, че изцедените плодове трябва веднага да се консумират, ако човек иска да се лекува, трябва да изпива не по-малко от 600 грама дневно сок. Ти не можеш да изядеш 4 килограма моркови, но можеш да изпиеш два литра сок. И сокът веднага се усвоява – след 15 минути вече се е усвоил от организма.Природата е създала храни, които имат лечебно качество. Ти просто трябва да знаеш тези храни. Не може като седнеш на масата, да не знаеш това полезно ли е или не е полезно. Колко да го ядеш, колко да не го ядеш. В какво състояние да го ядеш.В книгата съм разделил полезните храни – зеленчуците, плодовете, гроздето, виното, бобовите култури, рибата, покълналите семена, натуралния шоколад и други на 11 групи. Описвам химичните и биологични съставки на даден продукт, плод, зеленчук, за да стане ясно защо има определени полезни свойства. А на базата на полезните свойства може да се определи какви болести лекува и да се предложат рецепти за лечение. Имаш някакъв продукт в къщи, отваряш книгата и виждаш как той въздейства на човешкия организъм.- Ако имам в къщи картофи?
- Много малко хора знаят, че картофът е един от уникалните продукти, които имат алкална реакция. Северните народи не страдат от гастрит на стомаха и не боледуват от рак на дебелото черво.- Но наскоро прочетох, че измежду зеленчуците картофите поглъщали най-много пестициди…
- Всеки природен продукт, ако го пръскаш срещу вредители, ще поеме пестициди. Уникалното при картофа е, че той съдържа много витамин С. Но полезен е само печеният и вареният картоф. Пържените картофи са отрова, особено тези, които се приготвят в една и съща мазнина. А точно тях купуваме на децата заради играчките, които предлагат веригите за хранене. Много малко хора знаят, че млякото е единственият продукт, който може да осигури 8-те незаменими аминокиселини за организма. Само един от тях да го няма – лизинът например, и се забавят растежът и развитието на човека.- Прясно или кисело мляко?
- И прясното, и киселото. По-добре е киселото, разбира се. Прясното и киселото мляко са едни от най-добрите лекарства против рак на дебелото черво и на стомаха. Жените след 50-те не знаят, че ако искат да се спасят от остеопорозата - няма по-лесно усвояем калций от калция в млякото. Затова тези жени трябва да изпиват по 1-2 чаши мляко или да ядат поне една кофичка кисело мляко. Даже на стари години по-добре е възрастните хора вместо да вечерят, да изяждат кофичка с кисело мляко. Хората не знаят, че от 24 микроелемента, необходими за човешкото тяло, 22 ги има в меда. Медът, поради това, че събира нектара от различни билки, съдържа най-ценните им качества. Няма по-добро лекарство срещу вирусите от прополиса. Той има антивирусно, атигъбично, антибактериално и антимикробно действие. И освен това не е скъп.
- В продуктите, които изредихте като полезни, споменахте и виното?
- Има няколко неща, които трябва да се знаят за виното. Първо виното трябва да е от грозде.- От какво друго може да бъде, ако не от грозде?
- В пръщината, която е останала, отпадъка, слагат захар и правят така нареченото втора ръка вино. То не е добро. Качественото вино съдържа танин. При последните си изследвания лекари от Калифорния са установили, че това химическо съединение има интересното свойство да срязва опашките на бактериите и ги прави кръгли и неподвижни. Танин има и в зеления чай, и в много плодове. Другото ценно качество на виното е, че в него се съдържат антиканцерогенни вещества. В моята книга има специален раздел: Можем ли да лекуваме рака и с какво да го лекуваме.
- Можем ли да го лекуваме?
- Последните изследвания за рака доказват, че хора, които консумират храни, които съдържат голямо количество витамини от типа антиоксиданти или витамините А, С, Е , не страдат от рак.- Например, ако ядат моркови…
- Да, но ако ядат морков, без да сложат мазнина в салатата, най-полезната му съставка не може да се усвои от организма.
- Защо?
- Защото витамин А е мастно разтворим. Хората не знаят, че гроздето е уникален продукт, не само защото съдържа много витамини, микроелементи и други полезни вещества, но и защото има много целулоза… Тук , в България правят празник на боба в Самоков, в Смилян, в Добрич, говорят се какви ли не глупости за боба, а не се знае, че продуктът в света, който най-много смъква холестерола, е бобът и бобовите култури. Проф. Андерсън от САЩ е направил изследвания, че именно зрелият боб най-много понижава вредния холестерол.Фасулът намалява с 12-14% повече холестерола, отколкото овесените ядки. Американците препоръчват всеки ден човек да изяжда по една кафена чаша фасул. Още повече, че той е лекарство и против рак на стомаха и на дебелото черво.
- Не са ли вредни газовете, които се образуват?
- Вредни са, но могат да се премахнат като се изхвърли първата и втората вода на варивото. Хората не знаят, че бобът съдържа и пектинообразни вещества, които абсорбират отровите от тежките метали, токсините, които се отделят от тях. Той понижава кръвната захар. Пектинът (произвежда се от ябълките и портокалите) също забавя развитието на атеросклерозата.
- В книгата ви има разни рецепти?
- При тези рецепти съм се опитал да комбинирам няколко продукта, които имат синергично действие, тоест те имат още по-успокояващо болестта действие. Ще ти кажа една, която има очистващо действие. Вземи три лимона, те не са толкова скъпи. Смели ги и към тях прибави същото количество мед. Всяка сутрин на гладен стомах като си вземеш две лъжички – това е такъв благодат за всички органи на човешкото тяло – за сърцето, за мозъка и за всичко. Или за един отслабнал организъм, след болница, операция, за страдащи от анемия, от туберкулоза няма по-добро лекарство от смлени орехи с мед. Медът е уникално лечебно средство. Ако прибавиш кисело мляко, пектин, канела (която намалява кръвната захар и поддържа сърцето) и няколко капки от прополис (който унищожава вирусите) става чудесна закуска.
- Откъде имате рецептите? Събирали сте ги през годините или сам сте ги съставил и проверил? Лекарите се объркват с какво лекарство да ни лекуват…
- При мен идват лекари, които ми казват, че не могат да напишат тази книга. Ще ти кажа защо. Аз съм завършил агрономство. Учил съм ботаника 3 семестъра. Последният – систематика. Бях длъжен да знам 1200 растения с латинските им имена и съответните български названия. Да мога, като ми покаже професорът полски букет и ме накара да изтегля стрък, веднага да му кажа латинското и българското название на растението. Този професор беше Михаил Христов, завършил в Америка, много добър генетик. Ние сме учили и ливаделство (от ливада). Като отидеш на полето, над 50% от растенията са билки. Учил съм микробиология с микробиология на млякото. Учил съм 5 химии – органична, неорганична, агрохимия, физиология на растенията или биологична химия. Учил съм лозарство, овощарство, зеленчукопроизводство, пчеларство, етимология и фитопатология. Учил съм хранене, анатомия и физиология на домашните животни. Преди да се явя на изпита по хранене, трябваше да съставя дажбата на едно 3 до 6 месечно прасенце или теленце. В нея съм длъжен да му осигуря белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини, минерални соли, груб фураж, за да може да се развива нормално. Да ми каже някой такива ли са грижите за едно дете? Освен това фуражите, които се дават на животните, се изследваха за алфа токсини.
- Преди година в България внесоха фъстъци с афла-токсини от Судан и Гвинея. И може да сме изяли част от тях с вафлите?
- Това е престъпление по отношение на хората. Афла-токсините са по-опасни от най-опасните химични съединения.
Световната здравна организация казва така: ако не искаш да заболееш от рак и преждевременно да умреш, трябва да консумираш по 400 грама плодове и зеленчуци всеки ден. А Асоциацията на раково болните казва: трябва да консумираш по 800 грама. Добре, представи си, че на един болен с язва или бактериоза му дадеш най-противораковия зеленчук (според китайците това е зелето). Настъргваш към него моркови, които също се препоръчват срещу рак, прибавиш червено цвекло и чесън, които имат уникални качества… И дадеш салатата на този човечец. Какво ще стане с него? Ами ти ще го разболееш повече.- Защо ще го разболееш?
- Защото той не може да понася целулоза, има болен стомах. Има рани в него. Затова за всяка рецепта съм дал и противопоказания. Не може да се говори по принцип като Световната здравна организация, която съветва – яжте по 400 грама салата на ден, за да сте здрави. Още повече, че всеки организъм има непоносимост към определени продукти.
- Какво е това сдружение, което ще правите?
- Наскоро ме каниха в Плевен. Там има едно сдружение за здраве, участват интелектуалци – лекари, учители, всякакви специалисти. Каниха ме във Враца. Имам покана от Добрич, Варна, от цялата страна. Не мога да ги обходя. Идеята ми е да направим в училищата да има поне 5 часа фитобиология. Децата да знаят поне елементарно кои храни са полезни, кое какво е. Аз съм израснал в учителско семейство. Дядо ми е имал 250 кошера, баща ми е имал 50 кошера. Баща ми е лекувал майка ми от слабо сърце, нервно сърце както го наричаха на времето, с ужилване на една пчела на ден. И майка се оправи. В книгата си съм описал и за пчелната отрова – как лекува, какво лекува… описал съм и за пчелния прашец, за пчелното млечице. Всичко, което е полезно съм дал в най-лесен за възприемане вид. Затова сигурно книгата се търси, защото хората имат нужда от тези знания. Много по-добре е да се предпазиш отколкото да лекуваш едно заболяване.

Генно-модифицирани продукти

Днес цяла Европа се обединява срещу свободното разпространение на генномодифицираните продукти. Независими учени от цял свят предупреждават, че каквито и грешки да е правило Човечеството през своя „научен” възход, никоя от тях не е толкова опасна, колкото и найнезначителната грешка, допусната при генните манипулации.

Много пъти хората са изпитвали последиците от прилагането на „модерните” химически и радиоактивни технологии, но Природата постепенно се изчиства от последствията, когато тези технологии биват спрени. Това обаче не се отнася за генното инженерство – веднъж пуснати на свобода, новите модифицирани гени не могат да бъдат върнати назад и вредните последствия от тях се умножават във времето. Има досататъчно натрупан доказателствен материал за опасностите и проблемите, създавани от тези технологии!
Днес, когато ЕС и още 80 страни се отказват от генно-модифицираните продукти. Генното инженерство е опасно за днешното и бъдещото поколение:

 • Полученият чрез генни модификации ТРИПТОФАН , УБИ 37 човека, ИНВАЛИДИЗИРА ТРАЙНО 1500 И ОЩЕ 5000 са ВРЕМЕННО ИНВАЛИДИЗИРАНИ.

 • Научно-изследователска лаборатория във Великобритания установява, че причината за преждевременната смърт (50%), предраковите образувания на стомаха, уголеменият черен дроб и значително намалените размножителни способности на лабораторните мишки се дължи на храненето им с генно-модифицирани картофи.

 • Крави, третирани с рекомбинантен (генно инженерство) хормон на растежа, получават мастит, боледуват, намалява тяхната репродуктивност и умират рано. В същото време млякото на тези крави е с ниски хранителни качества и не е безопасно!

 • Забелязани са силни алергични реакции и астматични кризи сред хората, които имат непоносимост към определени гени от растителен или животински произход, взети и вмъкнати в хранителен продукт, който преди това е бил добър за тях. Купувате си картофи или домати, но не знаете, че те са обработени с ген от риба или колорадски бръмбар. Вземате от пазара соя, без да ви информират, че в нея е вмъкнат свински ген.

НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО КОНСУМИРАТЕ!

Най-честите заболявания, свързани с гените са:

 • НОВИ ВИДОВЕ БОЛЕСТИ - алергии, рак, натравяния, симптоми на множествена склероза (какъвто е случаят с аспартам, извлечен по химичен път заместител на захарта), намаляване на имунната защита.

 • ЗАТЛЪСТЯВАНЕ (погледнете американците, чиято храна в 90% е генно-обработвана и не случайно американската нация се смята за най-болната нация в света) и др. Човешката ДНК не разпознава генно-променените елементи, не може да ги усвои и ги отделя под формата на мастни натрупвания!

За здравните проблеми, предизвикани от консумирането на продукти, съдържащи генно манипулирани съставки са изписани стотици страници!
50% от генната манипулация на семената е насочена към създаването на растителни видове, устойчиви на хербициди - химикали, които убиват всички живи организми в полето (включително и полезните за растенията и почвата микроорганизми и насекоми), но по естествените пътища на природата в съседните полета се появяват плевели и вредители мутанти, които стават устойчиви на тези хербициди. Това изисква все повече пестициди и вода (до три пъти повече), които фермерът трябва да плати. Почвата отслабва, става кисела, неплодородна. Геннообработените семена са нерепродуктивни и всяка година фермерът трябва да купува нови семена и торове, отделно да плаща такса за интелектуална собственост върху генно-модифицираните семена.
80% от европейците не искат да консумират съдържащи генно-манипулирани съставки. НАШИТЕ ФЕРМЕРИ НЯМА ДА МОГАТ ДА ИЗНАСЯТ СВОЯТА ПРОДУКЦИЯ, защото са разработени технологии, откриващи генно-обработените елементи. Вече има върнато царевично нишесте! Страдат и съседните полета, в които се появяват нови плевели и вредители, продуктите им се замърсяват генно чрез процесите на опрашване и кръстоски. ЕВРОПА ОТКАЗВА ДОРИ пчелен мед и розово масло от замърсените региони!
Освен икономическите проблеми, нарастват и заболяванията сред фермерите вследствие употребата на силно токсични торове и растения, отделящи токсични сокове за защита от вредители!
Едно от богатствата на нашите земеделски култури, поради което са намирали много добър пазар навсякъде по света са ВКУСОВИТЕ И ХРАНИТЕЛНИТЕ КАЧЕСТВА, които в генноманипулирани американски продукти липсват. За да получат качества, производителите добавят химически овкусители и оцветители, които често пъти са съпроводени с вредни странични ефекти! В някои райони на САЩ децата до 6 години
натрупват с питейната вода 130% над допустимото количество хербициди за цял живот.

Органичното и генното земеделие не могат да съществуват заедно!
ЩЕ БЪДЕ НАРУШЕНА ЕКОСИСТЕМАТА В СТРАНАТА. Природата е много сложна система от взаимно свързани компоненти. И най-малките промени в един вид могат да доведат до промени или допълното изчезване на други видове, които са част от хранителната верига на трети видове. Използването на силно токсичните торове и растения, които са устойчиви на тях, ще изместят в полето напълно тези растения, които не са генноманипулирани, а това ще доведе до унищожаването или значителното намаляване на определени видове насекоми, животни и птици.
Ухапванията или ужилванията на приспособилите се (мутанти) към новите видове растения насекоми и животни, могат да се окажат твърде токсични за хората и най-вече за децата.
Естествените генетични промени в природата стават от количествени натрупвания, в един значителен период от време (хиляди години) и само между сродни видове. При генното инженерство се срещат и обединяват видове, които в природата никога не биха се обединили! В Природата не се случват такива бързи и драстични промени. Човекът също не е приспособен към тях!
Големите корпорации, вложили милиарди долари в генните технологии, искат да възстановят своите разходи и да спечелят от тях милиарди. Ето защо те създадоха чрез медиите, които управляват и „учените”, на които плащат МИТОВЕТЕ около генните технологии. Последните 14 години доказаха, че нито един от тези митове не е верен:

 • генните технологии в селското стопанство не ни освободиха от плевелите (това става само
  през първите 2 години) и опасните химически торове; появяват се свръх плевели мутанти!

 • производителността при органичното кръгово земеделие е 2 и повече по-висока;

 • традиционното земеделие дава продукти с по-високи хранителни и вкусови качества;

 • генните продукти замърсяват земята и намаляват нейното плодородие;

 • генните технологии създават нови микроорганизми и предизвикват НОВИ БОЛЕСТИ
  сред хората, животните и растенията.

 • Появяват се нови видове, които са по-устойчиви и агресивни към съществуващите,
  включително и към хората (пчелата убиец появила се преди години в Южна Америка!).

ГЕННИТЕ ТЕХНОЛОГИИ СЛУЖАТ ЕДИНСТВЕНО на производителите на химически торове, някои фармацевтични и хранителни продукти и генно-манипулирани семена! Всеки, който осъзнава значимостта на проблема може да размножи този текст и да информира колкото може повече хора из цялата страна. Да организира подписка срещу генното инженерство, където живее, работи или учи и сред своите приятели. Тези подписи ще бъдат внесени в парламента и показани по българските медии.

ВРЕМЕТО Е ТВЪРДЕ МАЛКО!

Някои неудобни истини за генно изменените храни
Д-р Атанас Гълъбов

Генно изменените храни (ГИХ) се получават от микроорганизми, растения или животни с помощта на генното инженерство (ГИ). Чрез него различни гени се “изрязват” от един организъм и се “прехвърлят” в друг като по този начин могат да се създават организми с нови характеристики. Аз лично мисля, че хората в България не са адекватно информирани за рисковете, които генно изменените организми и храни крият по отношение на човешкото здраве и на околната среда.
Много известни специалисти в областта на молекулярната биология, генетиката и медицината от цял свят се изказват резервирано или направо отрицателно по отношение на ГИХ и безконтролните експерименти с генно изменени организми (ГИО).
Проф. д-р Мае Уан-Хо от Великобритания заявява: “ГИ преминава отвъд конвенционалното развъждане и получаване на нови видове, като използва изкуствено създадени паразитни генни елементи, включително и вируси, които носят и вкарват противоестествено гени в клетката.” ГИ няма общо с традиционните, прилагани от хилядолетия практики на кръстосване и създаване на нови сортове и породи, които стават в рамките на един вид и между близки растителни и животински форми. Не може да се смята за естествено
насилственото вкарване наслука на гени на вируси, животни и насекоми в генома на плодове, зеленчуци или други животни. В природата подобен процес не се извършва. Затова ГИХ са различни от тези, които сме свикнали да ядем от древността до днес и консумацията им крие сериозни опасности от здравословна гледна точка, някои от които вече са се проявили.
Трябва да се има предвид, че при ГИ не става въпрос само за механично прехвърляне на генен материал. Очевидно има сложно взаимодействие между различни гени и много елементи и детайли в това отношение още не са ясни на науката. Ако чрез генно инженерство се развие едно ново положително качество в организма, с който се експериментира, то това става за сметка на нещо друго, което може да се окаже сериозен дефект с негативни последици за консуматора и околната среда. Да се твърди, че ГИХ са безопасни най-малкото не е коректно при положение, че има достатъчно доказателства за обратното. А що се отнася до късните ефекти от използуването на ГИХ върху организма, то те не са изследвани и на
практика са непредвидими. Според американският професор по генетика Джо Каминс:
“...най-голямата опасност от генно манипулираните култури идва от внедряването в тях на модифицирани вируси и вирусни гени, като генетичните рекомбинации могат да доведат до спонтанното възникване на нови, изключително болестотворни вируси... да предизвикат глад чрез унищожаване на реколтата и много сериозни заболявания по хората и животните”.
Опити, проведени от учени в различни страни по света, дават представа за сериозните рискове за здравето, които крият ГИХ. Д-р Арпад Пущай е наблюдавал промени във вътрешните органи и имунен дефицит при плъхове, хранени с генно изменени картофи. През 2000 г. италиански учени публикуваха проучване, според което поне 5% от внесената с ГИХ ДНК оцелява в храносмилателния тракт във вид на огромни сегменти. Впоследствие същата тази ДНК може да се изолира от различни вътрешни органи у плъхове, хранени например с генно изменена царевица. В резултат на взаимодействието между генетичната информация от клетките на организма-консуматор и постъпилата ДНК се образува нова смесена ДНКмолекула която става част на клетъчния геном и се предава на плода. В резултат на това
новородените плъхове развиват тежки алергични реакции и болести на храносмилателния тракт, някои от които водят до смърт.
Норвежки учени съвсем наскоро тази година оповестиха, че ДНК от вируси, използвани при създаването на ГИО и съответно ГИХ, се установява непроменена в различни тъкани на плъхове часове и дни след като те са били хранени и то само с едно ядене, съдържащо ГИХ! Сред хората са наблюдавани както алергични прояви, така и смъртни случаи. Някои фирми производители на ГИХ и култури вече са изплатили огромни обезщетения на пострадали консуматори. ГИ безспорно има мутагенен ефект и може да доведе до образуването на непознати и непредвидими токсини в ГИО и съответно в ГИХ.
Генното инженерство дава възможност и за появата на нови вируси и бактерии, устойчиви към различни антибиотици. Това може лесно да се получи тъй като се използват гени, свързани с резистентността към определен антибиотик, за да се маркират генно променяните клетки. По пътя на хранителната верига тези гени могат да попаднат в животните, оттам в хората, в други вируси и бактерии, и чрез обмяна на генетичен материал да ги направят съответно устойчиви на използваните за лечение на определени болести антибиотици.
Важно е да се знае, че ГИ може да се използва за създаването на био-оръжия за унищожаване на цели етнически групи. По този въпрос в някои страни се работи още от 70-те години на ХХ в.
ГИ крие опасности и от икономическа гледна точка като може да отнеме препитанието на милиони хора по света чрез т.нар. семена терминатори. Чрез тях компаниите поставят в зависимост и фермерите, и потребителите. Тези семена са така обработени, че растенията, развили се от тях, не могат да дават семена за презасяване. Това означава, че на следващата година фермерите трябва отново да купуват семена от фирмата, която вече диктува условията. Освен това те се задължават да купуват и хербицидите и пестицидите на същата фирма. Според организацията “Corporate Watch”: “Човекът никога не е създавал толкова опасен план за контрол върху поминъка на хората и снабдяването им с храна.” По този начин ГИ не само че няма да подпомогне изхранването и икономиката на развиващите се страни, но ще ги постави в още по-голяма зависимост от определени транс-национални концерни.
В ход е глобално био-пиратство и био-колониализъм. Човешките гени, клетки и части биха могли да станат корпоративна собственост и човешки биологични материали да се патентоват без знанието или съгласието на съответния индивид. Корпорациите вече притежават патенти върху много живи организми. Съществуват потенциални опасности и по отношение на достъпа на обществото до различни храни и лекарства.
От екологична гледна точка също съществува възможност за опасни последствия. ГИ намалява биоразнообразието, което е важен фактор по отношение на приспособимостта на видовете към изменящите се условия на средата. Именно генното разнообразие вътре във видовете им позволява да се приспособяват към възникващи нови вредители и болести, спрямо променените в околната среда и земеделските методи. През последния век в САЩ са изчезнали 97% от всички видове зеленчуци, 900 от всичко 7 000 вида ябълки, а крушите от 2 600 вида останали около 330. Екосистемата е сложна функционираща система и включва хората, животните, растенията и микроорганизмите. Промяната на която и да е от тези части се отразява и върху другите. Нерегулираното освобождаване на ГИ култури и ГМО в околната среда може да доведе до изместване и дори изчезване на определени растителни и
животински видове, пълен хаос и неконтролируема екологична катастрофа с непредвидими последствия.
Полените от получените чрез ГИ култури могат чрез вятъра и чрез насекоми да се разпространяват на големи разстояния и да заразят обикновени културни растения и плевели. Така могат да се получат нови “суперплевели”, срещу които няма още защита. Това ще доведе до още по-голямо количество използвани хербициди, които чрез хранителната верига отново ще попаднат в човека. Чрез ГИ самите култури се създават така, че да произвеждат собствени пестициди, които ние поглъщаме.
В природата всички процеси и явления се извършват в определени граници и има фини саморегулаторни механизми. Кой учен би могъл да създаде дори и само един морков, да не говорим за някакъв по-сложен организъм, независимо от всичките познания и техника, които има на разположение, включително и цялата Менделеева таблица?! Не можем да бъдем повече от нашия Създател, колкото и да е примамлива тази идея за егото на някои хора. Според проф. Ричард Лейси, известен микробиолог и лекар, “няма каквато и да е обоснована причина от хранителен или обществен характер за тяхното въвеждане”, освен
финансовите апетити на някои големи компании и липсата на съвест у някои учени.
От религиозна гледна точка консумацията на ГИХ може да накърни разбиранията на стотици милиони хора по света. За да бъде предотвратено подобно насилие над правото на избор хората трябва да проявят повече заинтересованост и повече активност, за да попречат на мултинационалните концерни да тровят живота им и да бъдат поставени етикети на всички продукти, в които има ГИХ.
Пазарът с генно изменени семена сега съставлява около 10% от цялостния световен пазар на семена, като четири култури държат първенството – соя, царевица, памук и маслодайна рапица. Най-големите производители на ГИ култури са САЩ, Канада и Аржентина. Повече от 98% от площите засети с ГИ култури са в тези три държави. Със сигурност българите вече консумират генно изменена соя, а може би и царевица. И двете култури са широко използвани в хранително-вкусовата промишленост. Тъй като поне 90% от произвежданата соя в САЩ е генно изменена, а ние внасяме соя, чрез различни продукти на хранителната промишленост тя достига до масовия потребител. Освен това не е ясно къде е отишла произведената у нас генно изменена царевица – дали за фураж на добитъка или направо са ни я сервирали на трапезата.
Проучванията сред населението в Европа показват, че хората се отнасят с оправдано подозрение към ГИХ и не желаят да ги консумират. Не виждам нито един разумен довод защо ние трябва да гледаме по-различно на ГИХ от западноевропейците. Принц Чарлз, върл противник на ГИХ, доказа заедно с британски фермери, че ГМО и ГИ не са път към повишаване на добивите и хранителното качество на отглежданите култури.

Възможно е Вие да знаете за това, а може и да не знаете.

ВНИМАНИЕ! Възможно е Вие да знаете за това, а може и да не знаете. Предайте това на Вашите познати, чието здраве Ви интересува.

В течение на няколко дни аз четях лекции на световната конференция по опазване на околната среда. Аз представях проблема, свързан с аспартама, който е известен и под названия като “Nutra Sweet”, “Egual”, “Spoonful”, “Е 951”.
На конференцията също така се прочете и доклад от представителите на агентството по опазване на околната среда, в който се съобщаваше, че САЩ са обхванати от епидемия от множествена склероза и системен еритематоден лупус. Представители на агентството по охрана на околната среда заявиха, че не разбират какъв “токсин” би могъл да предизвика толкова масово поражение. Аз обясних, че моите лекции също засягат тази тема.
Ако аспартамът се нагрее до 300С, то дървесният спирт (метанол), съдържащ се в него, се превръща във формалдехид, а от последният се образува мравчена киселина,която на свой ред предизвиква метаболитна ацидоза (мравчената киселина – това е отрова, отделяна от жилата на червените мравки). Отравянето от метанол имитира симптомите на множествена склероза. По този начин една евентуална диагноза за множествена склероза може да се окаже погрешна. Множествената склероза – това не е смътна присъда, ако това са проява на отравяне с метанол.
В случаите на системен еритематоден лупус ние установихме, че това заболяване се е разпространило толкова широко, както и множествената склероза, особено сред тези, които пият кока-кола лайт и пепси-кола лайт. Също както и при случаите с отравяне от метанол, в случаите на системен еритематоден лупус беше забелязано, че жертвите са изпивали по 3-4 бутилки от напитките (1 бутилка е с обем примерно от 350 мл) на ден, а някои даже и повече. При случаите на системен еритематоден лупус жертвите, по правило, не са знаели, че аспартамът способства за развитие на тяхното заболяване. Заболелите продължавали да употребяват аспартам, което влошавало протичането на болестта и ставало опасно за живота. Когато ние убеждавахме хората да се откажат от продуктите, съдържащи аспартам и те прекратяваха тяхното приемане, заболяването протичаше много по-леко. За съжаление ние не успяхме да постигнем обратно развитие на заболяването. В случаите, при които беше поставена диагноза множествена склероза (когато всъщност заболяването беше вследствие на отравяне с метанол) голяма част от симптомите, след прекъсване приемането на аспартам, изчезваха. Ние даже наблюдавахме случаи на възстановяване на зрението и слуха, изчезваше шумът в ушите.
По време на лекциите аз казвах “Ако вие използване аспартам (“Nutra Sweet”, “Egual”, “Spoonful” и т.н.) и страдате от мускулни болки, спазми, гърчове, виене на свят, болки в главата, депресия, ставни болки, шум в ушите, ако не ви държат краката, зрението ви се влошава, наблюдавате временна загуба на паметта, обхваща ви безпричинно безпокойство – то при вас може да се развива болест, предизвикана от приемане на аспартам!”
По време на моите лекции някои присъстващи скачаха от местата си: “Безпокоят ме някои от тези симптоми. Това обратимо ли е?” Разбирате ли колко широко се е разпространило всичко това!
На една от лекциите присъстваше посланикът на Уганда, който съобщи, че в един от отраслите на хранителната промишленост в неговата страна към захарта се добавя и аспартам! Той, също така, отбеляза, че синът на един от босовете в тази индустрия отдавна не може да ходи, а нали цялото негово семейство приема активно участие в употребата на тази продукция! Проблемът наистина е много сериозен.
Ние посетихме едно здравно заведение. Медицинската сестра, която работеше там, ни сподели, че при шест нейни приятели, големи любители на кока-кола лайт, е била поставена диагнозата множествена склероза.
Това не може да е съвпадение. Това е огромен проблем.
Аспартамът първоначално е бил включен като подсладител в състава на 100 различни изделия, което се е обсъждало на конгрес. След това са се провели още две обсъждания, обаче нищо не е помогнало. Нищо не е било направено.Търговците на наркотици и химикали имат дебели джобове.
Сега съществуват около 5000 продоволствени стоки, в които се съдържа този химикал, въпреки, че неговият патент е пресрочен! Още по времето на първото обсъждане е имало жертви, някои от които вече са слепи. Метанолът, съдържащ се в аспартама, попаднал в клетките на окото, се превръща във формалдехид. Формалдехидът се класифицира в една група с вещества като миша отрова и циановодород (синилна киселина) – смъртоносни отрови! За съжаление, необходимо е много повече време за да убиеш с формалдехид. Но той убива, а също така е и причина за развитие на неврологични заболявания.
Аспартамът променя химическите вещества в мозъка. Само това може да послужи като основание за налагане на жестока забрана на използването на аспартам. В частност, той способства за изменение на допамина в мозъка. А сега си представете какво прави аспартамът с болните, страдащи от болестта на Паркинсон.
Аспартамът също така може да стане причина за възникване на вродени дефекти. Няма нито едно съображение, от което да се ръководим и да разрешим използването на аспартам. Това не е диетичен продукт! В протокола на конгреса е казано: “Аспартамът способства за увеличаване потреблението на въглехидратите и превръщането им в мазнини”. Доктор Робертц отбелязва, че пациенти с диагноза отравяне с аспартам и след това лекувани, са губели до 19 фута тегло. Формалдехидът се отлага в мастните клетки, особено в областта на бедрата и колената.
Аспартамът е особено опасен за диабетиците. Всички лекари знаят какво може да стори метанолът с диабетиците. Ретинопатията при тях може да възникне вследствие отравяне с аспартам. Аспартамът способства нивото на кръвната захар да стане неконтролируемо, в резултат на което много от пациентите могат да изпаднат в кома. За съжаление много от тях умират. На конференция на Американския Колеж на лекарите било съобщено, че увеличената консумация от диабетици на продукти, съдържащи аспартам, в крайна сметка може да доведе до развитие на кома. В много случаи лекарите не могат да контролират нивото на кръвната захар и в резултат на това, пациентите изпадат в тежка диабетична кома и умират. Наблюдават се също така и случаи на остра загуба на паметта, която възниква заради това, че аспарагиновата киселина и фенилаланинът, при отсъствието на други аминокиселини, образуващи белтъчините, се явяват невротоксични. Те преминават през хематоенцефалистичната бариера в мозъка и предизвикват поражения на нервните клетки. Доктор Ръсел Блейлок, неврохирург, казва: “Тези вещества стимулират такива процеси, които способства за гибелта на невроните, а в резултат на това често възникват увреждания на мозъка с различни степени на тежест”. Доктор Блейлок издаде книга под названието “Екзотоксините: вкус, който убива”. Доктор Х. Д. Робертц, специалист диабетолог и експерт в областта на отравянията, предизвикани от аспартам, издаде книгата “Защита от болестта на Алцхаймер”, в която потвърждава, че аспартамът играе роля в развитието на това заболяване. И това действително е така. Медицинската сестра, с която разговаряхме в болницата, ни съобщи, че при тях е постъпила жена на 30 години с болестта на Алцхаймер. Доктор Ръсел Блейлок и доктор Х. Д. Робертц ще напишат статия за болестта на Алцхаймер, в която ще се позоват на историята на това нейно заболяване и ще я пуснат по Интернет.
Както потвърждава Асоциацията на Американския Колеж на Лекарите: “Ние говорим за чума сред неврологичните заболявания, причината за която се явява една смъртоносна отрова.” Доктор Х. Д. Робертц потвърждава, че “след като аспартамът за първи път се появи на пазара, сред пациентите с диабет започнаха да се появяват случаи на загуба на паметта и зрението, появи се неврологична симптоматика”. Докторите от Асоциацията на Американския Колеж на Лекарите признаха, че никога не са предполагали за възможните ефекти на аспартама. Те зададоха въпроса защо аспартамът не е забранен досега (фенилаланинът, съдържащ се в аспартама, променя прага на чувствителността, изтощава запасите на серотонина, което способства за развитието на маниакални депресии, пристъпи на паника, злост и насилие). В края на конференцията аз получих факс от Норвегия, в който молеха за доставянето на антидот за тази отрова. Там имаше много проблеми, свързани с употребата на аспартам. Тази отрова се използва в целия свят.
За щастие, при нас на конференцията присъстваха говорители и посланици от различни страни. Те се съгласиха да ни помогнат. Ние Ви молим за помощ. Разпространявайте тази статия и предупреждавайте всеки, когото познавате. Връщайте продуктите, съдържащи аспартам там, откъдето сте го взели. Приемете девиза: “НЕ НА АСПАРТАМА – СТИГА ОПИТИ!” Изпратете ни своята история.
Доколко всичко това е лошо? Ние посъветвахме една майка, чийто син приемаше “Nutra Sweet”, да престане да дава на детето си този препарат. Детето всеки ден имаше силни припадъци. Тази майка позвъни на лекуващия лекар, а той от своя страна позвъни на ADA, откъдето му казаха, че не трябва да се прекъсва приема на “Nutra Sweet”. Все още се опитваме да убедим тази майка, че припадъците са свързани с приема на аспартам. Ние всички видяхме, че след прекъсването на аспартама припадъците бяха прекратени. Ако сега детето умре, виновникът ще бъде известен. Ние се борим против това.
Известни са 92 симптома, които възникват при отравяне с аспартам. Повечето от тях се явяват неврологични, тъй като аспартамът поразява нервната система.
В топлите страни диетичните напитки са изключително широко разпространени. Служителите и жените ги пият през целия ден. Напомням, че при температура по-висока от 300С от аспартама се образува метанол. Не е удивително, че при всички тези хора се появяват симптоми идентични с тези, които възникват при отравяне с аспартам. Доктор Роберти твърди, че употребата на аспартам по време на бременност води до развитието на вродени дефекти в новороденото.
Доктор Люис Елсас, педиатър и професор по генетика, от университета в Емори, доказа, че фенилаланинът се натрупва в структурите на главния мозък и предизвиква умствена умора. По лабораторни данни при животните се развиват тумор в мозъка, при което фенилаланинът се превръща в ДХА, фактор за растеж на тумора в мозъка. Когато доктор Асписто чете лекция за аспартама, един от лекарите в аудиторията, неврохирург, каза: “Когато ние изследвахме отстранения тумор на мозъка, открихме в него високо съдържание на аспартам.”
Ако на етикета е написано “БЕЗ ЗАХАР” – даже не се замисляйте над това, в този продукт има аспартам (или някои от другите подобни подсладители - захарин и дори по-вредния цикламат - бел.ред). Сенатор Ховард Хеценбаум написа закон, в който се казва колко опасен е аспартамът и информира жените имащи деца и бременните. По този законопроект се планира независимо проучване на проблемите съществуващи в обществото (измененията в химическата структура на мозъка, припадъците, неврологичните симптоми). Това начинание ще бъде загуба за търговците на наркотици и химикали, които позволяват свободното съществуване на болестите и смъртта в непросветеното общество.
След конференцията на Американския Колеж на Лекарите ние се надяваме на подкрепа от страна на световните лидери.
Моля Ви, помогнете ни. Съществуват много хора, които трябва да бъдат предупредени за опасността.

[1] FDA – Food and Drug Administration - (Управление по контрола и качеството на лекарствените и козметични средства. Министерство на образованието и социалните служби на САЩ ) – бел. авт.
[2] Монсанто – създателят на аспартама – бел. пр. (вижте материала Милиони срещу Монсанто - бел. ред)
[3] Склероза – патологично уплътняване и втвърдяване на тъкани или органи вследствие на разрастване на съединителна тъкан. Множествена склероза – хронично прогресиращо заболяване, протичащо с ремисии и характеризиращо се с наличност на разпръснати в главния и най-вече в гръбначния мозък (предимно в бялото вещество) на многобройни склеротични плаки – бел. пр.
[4] Системен еритематоден лупус (вълчанка) – заболяване, при което се получават разнородни язвени и деструктивни процеси по лицето, наподобяващи обезобразяване след ухапване от вълк – бел. пр.
[5] Допамин – един от медиаторите в синапсите на невроните, чрез който нервния импулс се предава от един неврон в друг, намира се в нервните влакна – бел. пр.

Бети Мартини (Betty Мartini)

Виктор Чернов - тромбофлебит,трофични язви


През декември 2000 година съдбата за първи път ме срещна с Компания Вижън. В Компанията аз дойдох за здраве. През този период имах проблем и той ми пречеше да живея нормално живота си. Но всичко по реда си:
Имах тромбофлебит повече от 20 години, а трофичните язви се появиха преди повече от 10 години. С тромбофлебита аз някак привикнах, престанах да го забелязвам. Но трофичните язви не ми даваха покой. В началото ми се налагаше да лежа в болница по два пъти годишно, където ми даваха всевъзможни лекарства, цял месец бях на системи, постелен режим... И какво? Излизайки от болницата, буквално след една седмица, язвите отново се откриваха. През 1995 година ми направиха първата операция, след това втората, през 2000 година - третата! След третата операция ми предложиха добавките на Вижън, но аз тогава от глупост отказах. Реших, че и така всичко ще бъде добре. Но се излъгах. През 2001 г. язвата се откри отново!

Аз преминах, може да се каже през , "огън и вода " - изпробвах всички възможни варианти, даже и бабешките лекове. И най - накрая, когато не остана никаква надежда, аз си спомних за добавките на Вижън. Тогава чрез познати потърсих представители на Компанията. Към днешния ден аз мога с пълна увереност да кажа : продуктите работят!!!

След четири месеца язвите се затвориха.


Този резултат аз получих от приема на Clаsic Hits ("Детокс+", "Антиокс+", "Нутримакс+", "Пакс+", "Свелтформ+", "Хромвитал+", "Лайфпак+", "Лайфпак Юниор+"). Започнах с него и до ден днешен не се разделям с тях! Така в продължениена 5 месеца употребявах и хипоалер- генния гел - антиоксидант "Millenium" на проблемните зони през нощта, а през деня – крем с добавен "Антиокс+".
Сега аз с удоволствие продължавам да ползвам продукцията на Вижън. И най – важното – на мен ми е приятно да осъзная, че човек, който редовно употребява тези продукти, може активно да доживее до 100 години! И ме радва факта, че това е потвърдено научно!

До сега аз се занимавах с възстановяване на здравето си с помощта на продуктите на Компания Вижън. Чувствам се здрав, работоспособен чевек. Когато човек е здрав, му се иска да създава!

Добре дошли

Приятно четене и разглеждане,и всеки да намери нещо полезно за себе си.