Какво знаем за предаването на вируса Ебола от човек на човек

Оценка на ситуации, 14 октомври 2014 г.
Вирусът Ебола се передава от човек на човек в резултат на непосредствен физически контакт с инфектирани биологични течности, като най-заразни са кръв, изпражнения и повръщано.
Вирусът Ебола може да се открие в кърма, урина и сперма. При преболедували мъже този вирус може да се съхрани в спермата до 70 дни, като при едно от изследванията е установено съхраняване повече от 90 дни.
Определен риск може да бъде свързан с предаване на слюнка и сълзи. Все пак изследването на възможно инфектиране с тези биологични течности е доста ограничена  като мащаб и затова научните изводи са неубедителни. При изучаване на слюнката, вирусът преди всичко беше откриван при пациенти в тежък етап на заболяването. Все още няма изолиран цял жив вирус от потта на пациенти.
Предаването на вируса Ебола може да стане косвено в резултат от контакт с по-рано заразени повърхности и предмети. Рискът от предаване от такива повърхности е много нисък и това може да бъде преодоляно благодарение на процедури по почистване и дезинфекция.
Този вирус не се пренася по въздушно-капков път
Болестта, предизвикана от вируса Ебола не е инфекция предавана по въздушно-капков път. Въздушно-капковото разпространение на вирус от човек на човек предполага вдишване на инфекциозна доза вирус от издишан облак от дребни, сухи капчици.
Такъв начин на предаване не е наблюдаван в хода да задълбочените изследвания на вируса Ебола, правени в продължение на няколко десетилетия.
Здравият разум и резултатите от наблюденията говорят за това, че предаването на вируса посредством кашлица или кихане се случва рядко, ако изобщо има такова.   Епидемиологичните данни, получени в хода на този взрив не съответстват на модела на разпространение  наблюдаван при въздушно-капковите вируси.
Теоретично, вирусът може да бъде предаден чрез влажни и по-големи капчици от силно инфектиран човек, при когото има респираторни симптоми, предизвикани от друго състояние или при когото има обилно повръщане.
Това може да се случи когато тежки капки с вирус се разлетат в резултат на кашлица или кихане, което не означава въздушно-капково предаване, попадайки върху друг човек непосредствено върху лигавиците или върху увредени участъци на кожата, с нарушена цялост.
На СЗО не са известни изследвания в които да е документиран този път на предаване. Обратно, качествените изследвания от предишни избухвания на вируса показват, че всички случаи на инфектиране са в резултат на непосредствен контакт с пациент, който има симптомите.
Няма данни за мутация на този вирус
Спекулациите за това, че вирусът Ебола може да мутира и да приеме друга форма, която да се разпространява лесно сред хората по въздух – това не е нищо друго освен спекулация и не е потвърдено с никакви данни.
Такива спекулации не са обосновани,  но се опитваме да ги оправдаем с това, че здравните работници се опитват да настигнат тази бързо движеща се и бързо изменяща се епидемия.
За да се спре тази епидемия е необходимо да се направи повече, с много по-голям мащаб от добре познати защитни и превантивни мерки. Тяхната ефективност се потвърждава от изобилието от данни.

Добре дошли

Приятно четене и разглеждане,и всеки да намери нещо полезно за себе си.